Seçime sayılı günler kala “rüşvet paketi”ni açıklayan hükümet, öğretmen atamalarının da seçim sonrasında yapılacağını duyurdu. CHP’li Karabıyık ‘müjde’nin seçim yatırımı olduğuna dikkat çekti

Öğretmenlerin seçim propagandasına alet edilmesine tepki: Öğretmenlerin seçimde hatırlanması acı bir şey

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

İmar affından vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırılması ile emeklilere çifte maaş ikramiyeyi içeren seçim rüşveti paketini seçime haftalar kala açıklayan AKP hükümeti, öğretmen atamalarının da seçimlerden sonra yapılacağını duyurdu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda 109 bin öğretmen açığı olduğu kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, seçim sonrasında 25 bin yeni öğretmen ataması yapılacağını belirtti. Bakan Yılmaz, “Öğretmen alımlarıyla ilgili çalışma Mayıs sonunda biterdi. Ancak Haziran ayında bitecek ve inşallah seçimden sonra atamaların hepsini ilan edeceğiz” ifadesini kullandı.

Öğretmenlerin seçim malzemesi olarak kullanıldığına dikkati çeken CHP Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına tepki göstererek, “Seçim geldiğinde hatırlanmak bir öğretmen için çok acı bir şey” diye konuştu.

‘Bize oy verirseniz atanırsınız’ diyorlar
Atama bekleyen öğretmen sayısının yeni mezunlarla birlikte 900 bine ulaşacağını belirten Prof. Dr. Karabıyık, “Öğretmenler şimdi mi akıllarına geldi?” diye sordu. Yüz bin öğretmen açığı varken sadece 25 bin atama yapılacak olmasını, “Ucundan koklatmak” şeklinde değerlendiren Karabıyık, “Öğretmenlere, ‘Bize oy verirseniz ihtiyaçlarınızı karşılarız’ diyorlar” dedi.

16 yılda sorunu daha da büyüttüler
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, AKP’nin 2002’de İzmir’deki mitingde kullandığı, “72 bin atama bekleyen öğretmen var. Biz iktidara gelince atama bekleyen öğretmen kalmayacak” ifadelerini hatırlatan Karabıyık, “Yıl oldu 2018. 16 yılda sorunu çözmekten ziyade daha da büyüttüler” diye konuştu.

Öğretmenlere atama “müjde”sinin de ekonomi paketi gibi seçim yatırımı olduğuna dikkati çeken Karabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“109 bin öğretmen ihtiyacı olduğu Ocak ayında ifade edilmişti. Böyle bir ihtiyaç varsa o anda yapılır. İnsanlara, ‘Bize oy verirseniz sorunu çözeriz’ denilmez. Öğretmenler, öğrenciler, emekliler yeni mi akıllarına geldi? Biz öğretmen ataması yapılması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. CHP söyledikten sonra seçim bildirgelerine aldılar. Elinizi tutan yok. 16 yıldır yapmamışsınız şimdi bunu seçime girerken mi yapacaksınız?”

Onlarca öğretmen yaşamına son verdi
Ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısı yarım milyonu bulurken, onlarca ataması yapılmayan öğretmen intihar etti. Çok sayıda ataması yapılmayan öğretmen de iş cinayetine kurban gitti.