Asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak belirlenmesiyle beraber özel sektör öğretmenlerinin maaşları bu rakamın altında kaldı. Öğretmenlerin en büyük endişesi patronların anlaştıkları maaşın üstüne çıkmak istememesi.

Öğretmenlerin zam endişesi
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Özel sektör öğretmenleri, her yıl dönem başında çalıştıkları kurumlarla maaş için anlaşma sağlıyor. 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak açıklanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde özel sektörde çalışan 163 bin 975 öğretmenin en büyük endişesi maaşlarına zam yapılmayacak olması.

Eylül ayında maaşları için anlaşma yapan özel sektör öğretmenleri, patronların bu anlaştıkları ücretin üzerine çıkmayacağını, çıksa bile verdiği farkın elden olarak geri isteneceğini düşünüyor. Patronların özel sektör öğretmenlerine zam yapmaması halinde, Türkiye genelinde binlerce öğretmen özel okullarda asgari ücretin altında bir maaşa çalışmak zorunda kalacak.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, “Geçen yıl asgari ücret açıklandığında, binlerce öğretmen asgari ücretin altında çalıştırıldı. ‘Dönem başındaki sözleşmemiz bu’ denilerek öğretmenlere bunun meşru olduğunu aşılamaya çalıştılar. Buna inanan ya da inanmayan sayısı nedir bilmiyoruz ama başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere ülkenin dört bir yanında binlerce insanın asgari ücretin altında çalıştırılıp en meşru haklarından birinin gasbedildiğini aldığımız ihbarlar ve onların kanıtları dolayısıyla çok iyi biliyoruz. Biz bu deneyimi geçen yıl yaşadıktan sonra, bu yıl asgari ücret süreci başlamadan öğretmen arkadaşlarımızı harekete geçirmek için çalışmalara başladık” diye konuştu.

4 BİN 200 TL MAAŞ ALAN VAR

Özel Sektör Öğretmenler Birlikteliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Gözüaçık ise şunları aktardı: “Asgari ücrete zam gelmeden önce bile öğretmenlerine asgari ücret altında veren kurumlar vardı. Temmuz’da asgari ücrete yapılan zammı uygulamayıp öğretmenlerine hâlâ 4 bin 200 TL maaş veren kurumlar var. Şu anda asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak açıklanmasıyla birlikte öğretmenlerin maaşlarının yüzde 80’i asgari ücretin altında kaldı. Asgari ücretle bir öğretmenin çalışması onuru zedelerken, asgari ücretin altına çalışması daha da kötü. Birkaç okul tekrar asgari ücretin üzerine çıkacaktır ama özellikle Türkiye genelinde şubeleri olan zincir okullar başta olmak üzere bazı okullar ise sözleşme var diyerek, asgari ücret verip anlaştığı rakamla asgari ücretin arasındaki farkı elden isteyecektir. Biz asgari ücret değil insan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz. 2014 yılında yasadan çıkarılan taban maaş uygulamasının yeniden devreye sokulmasını ve öğretmenlerin belirlenecek maaşın altına çalıştırılmamasını talep ediyoruz” dedi.