AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri operasyonla görevine son verilen eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez’i hedef almasını yorumlayan BirGün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, Sönmez’in en yakın mücadele arkadaşlarından biri olduğunu hatırlatarak, “Fatsa’daki uygulamalar, devrimci bir siyasi çalışmanın, devrimci siyaset anlayışının ifadesi. Halk komiteleri, halkla beraber yürütülen çalışmalar o mücadelenin bir sonucu” dedi.

Oğuzhan Müftüoğlu: Fatsa’da yapılanlar, devrimci bir siyaset anlayışının ifadesi

Türkiye devrimci hareketinin önde gelen isimlerinden ve gazetemiz BirGün’ün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Temmuz günü Ordu’da yaptığı konuşma sırasında ‘Terzi Fikri’ olarak bilinen Fatsa’nın askeri operasyonla görevden alınan sosyalist Belediye Başkanı Fikri Sönmez’i hedef almasıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

ANKA Haber Ajansı’ndan Tamer Arda Erşin ve Mahir Bağış’a konuşan Oğuzhan Müftüoğlu, Erdoğan’ın Ordu’da fındık alım fiyatını açıklamasından bir hafta önce, SOL Parti’nin Fatsa’da yaptığı büyük fındık mitingine değindi. SOL Parti’nin fındık alım fiyatının 70 lira olması yönündeki talebini hatırlatan Müftüoğlu, “SOL Parti’nin gerçekleştirdiği miting üzerine, onun çok altında bir fiyat açıklayacakken, herhalde onun baskısı altında kaldı ve açıklayacağı rakamın düşüklüğünü örtbas etmek için böyle bir yönteme başvurdu” dedi.

Erdoğan’ın fındık üreticilerine Sönmez’i hedef alarak gözdağı vermeye çalıştığına dikkat çeken Müftüoğlu, “20 yıl önce ‘Milli Görüş gömleğini çıkardım, AKP gömleğini giydim’ diye daha liberal, daha demokrat bir çizgiye girer gibiydiler. Şimdi o yavaş yavaş bitiyor. Yeni AKP gömleğini, yeni giydikleri bu gömleği değiştirerek, 12 Eylül gömleği mi giymek istiyorlar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“FİKRİ SÖNMEZ, ARKADAŞLARIYLA BİRLİKTE O SÜRECE GİRDİ”

Fatsa deneyiminin siyasal anlamıyla ilgili de konuşan Müftüoğlu, ilçedeki mücadelenin Devrimci Yol mücadelesinin bir parçası olduğunu hatırlattı. Müftüoğlu, Fikri Sönmez’in en yakın mücadele arkadaşlarından biri olduğunu kaydederek, Fatsa süreciyle ilgili şunları dile getirdi:

“Fikri Sönmez benim 50 yıllık arkadaşım. 12 Mart döneminden itibaren cezaevinde öldüğü zamana kadarki süreçte beraber mücadele ettik. Fatsa’daki mücadele, orada birlikte yürüttüğümüz Devrimci Yol mücadelesinin bir sonucu. Tek başına Fikri Sönmez’in orada belediye çalışması gibi algılanması yanlış olur. Fatsa’da yapılan uygulamalar, devrimci bir siyasi çalışmanın, devrimci siyaset anlayışının ifadesi. Halk komiteleri, halkla beraber yürütülen çalışmalar o mücadelenin bir sonucu. O dönemde Fikri Sönmez ile beraber binlerce kişi mücadele verdi, birçok insan hayatını kaybetti. Fikri Sönmez kendisi belediye başkanı olmak için mücadele etmemiştir, arkadaşları ile beraber belediyeyi kazanmak, komitelerle, halkla beraber mücadeleye devam etme anlayışı ile o sürece girmiştir. Tayyip Erdoğan’ın Kenan Evren’leşerek, terörist diye suç nesnesi haline getirmeye çalışması tartışmaya vesile olacaksa, oradaki bu doğru mücadele anlayışının öğrenilmesine de vesile edilmiş olmalı.”

“EZİLENLER ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VERMEK ZORUNDA”

Oğuzhan Müftüoğlu öte yandan, Erdoğan’ın hedef göstermesi sonucu gündeme gelen Fatsa deneyiminin önümüzdeki süreç için yol gösterici olabileceğini de belirtti:

“Türkiye, Erdoğan döneminden kurtulmak istiyorsa, tek adam rejiminden kurtulmak istiyorsa, ezilen kesimler, tarım üreticileri, köylüler, işçiler ve tüm yoksul kesimler önümüzdeki dönemde de yeni iktidara karşı da haklarını savunmak için örgütlü bir mücadele vermek zorundalar. Bunu da hatırlatır belki bu gönderme ve tartışmalar.”

NE OLMUŞTU?

SOL Parti, 24 Temmuz Pazar günü fındığın kilogram başı alım fiyatının 70 lira olması için Ordu'nun Fatsa ilçesinde geniş katılımlı bir miting düzenlemişti. Miting sırasında sık sık 1979 ara seçimlerinde yurttaşların büyük çoğunluğunun oyuyla Fatsa Belediye Başkanı seçilen ve halk arasında “Terzi Fikri” ismiyle tanınan Fikri Sönmez’e atıf yapılmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Temmuz Cumartesi günü Ordu’da fındığın taban fiyatını açıkladığı konuşmasında, sözü Fikri Sönmez’e getirmiş ve “Bu Ordu terörün nemenem bir şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordum çok ödedi çok. Yardım ve benzeri sinsi görüntüler altında üretimimizi, sanayimizi kısır bıraktılar” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın sözleri tartışma yaratmış, gerek muhalefet gerek sosyal medyada tepkiyle karşılanmıştı.