Anayasa Mahkemesi, 2018’de yayımlanan Nükleer Düzenleme Kurumu’na dair OHAL KHK’sinin birçok maddesini iptal etti. İptal kararları, yasal boşluk doğmaması için 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

OHAL'de çıkarılan Nükleer Düzenleme Kurumu KHK’sine AYM'den iptal

Anayasa Mahkemesi, yarın düzenlenecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3. reaktörünün temel atma töreninin hemen öncesinde Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşunu sağlayan 2018 tarihli OHAL KHK’sinin birçok maddesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

CHP’li 138 milletvekilinin 702 Sayılı OHAL Kararnamesi’ne karşı açtığı iptal davasını görüşen Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemenin bazı hükümlerini iptal etti.

İDDİALAR NEYDİ?

İptal davasında 702 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin tümünün Anayasa’nın başlangıç kısmıyla 6., 7., 87. ve 91. maddelerine aykırı olduğunu öne süren başvurucuların gerekçeleri arasında şunlar yer almıştı:

- Nükleer Düzenleme Kurumunun (NDK) Kurulmasının Yetki Kanununda bahsi geçen “Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlanması” şeklindeki amacın kapsamı dışında bulunması nedenliye bu konuda 7142 sayılı Yetki Kanununa dayanarak KHK ile düzenleme yapılamaz.

- Dava konusu KHK, Yetki Kanununda öngörülen süreden sonra yayımlandı.

- KHK amaç, ilkeler ve süre bakımından da Yetki Kanunu kapsamında değil.

AYM’NİN KARARI

İptal kararında, KHK’lerin konu, amaç, kapsam ve ilkeleri yönünden hem dayandıkları yetki kanununa hem de Anayasa’ya uygun olmak zorunda olduğu bildirildi. Yüksek Mahkeme, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşunu düzenleyen 702 sayılı KHK’nin, KHK çıkarılmasına ilişkin yetki kanuna aykırı olduğunu belirtti. Yasa kapsamında; ancak anayasa değişikliklerine uyum sağlanması amacıyla KHK çıkarılabileceği, ama 702 sayılı KHK ile yeni bir kurum ihdas edilerek, bu amacın dışına çıkıldığını vurguladı.

İPTAL KARARLARI 1 YIL SONRA YÜRÜRLÜK KAZANACAK

Anayasa Mahkemesi başvuruyu değerlendirdikten sonra 702 sayılı KHK’nin birçok maddesini oy çokluğu ile iptal etti.

Yüksek Mahkeme, KHK’nın tümünün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğu kamu yararını ihlâl edecek nitelikte gördüğünden iptal hükümlerinin, kararın bir yıl sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı. Bu nedenle Nükleer Düzenleme Kurumu en az bir yıl daha faaliyetini sürdürecek ve aldığı tüm kararlar bir yıl daha geçerli olacak. Kurum 1 yıllık sürede yeni kararlar da alabilecek.

Hükümet 9 Mart 2022 yılına kadar Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşuna dair yeni bir düzenleme yapacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü, Habertürk