Anayasa değişikliği için acele eden ve ‘OHAL devam ederken referandum’ planı yapan AKP, teklifi Meclis’ten bir an önce geçirmek için adeta olağanüstü hal ilan etti. AKP yönetimi olası firelere karşı teyakkuza geçti

OHAL’de referandum için önce Meclis’te OHAL

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net @ssenyaprak

Parlamenter sistemi tümüyle devre dışı bırakarak ülkeyi diktatörlüğe götürecek anayasa değişikliği için acele eden ve “OHAL devam ederken referandum” planı yapan AKP, teklifi Meclis’ten bir an önce geçirmek için adeta olağanüstü hal ilan etti. AKP yönetimi olası firelere karşı teyakkuza geçti.

15 Temmuz’un ardından üç aylığına ilan edilen Olağanüstü Hal’i 17 ocak’ta üçüncü kez uzatarak, Meclis’ten apar topar geçirmeyi planladığı anayasa değişikliğini bu süreçte referanduma götürerek Erdoğan’ı “tek adam” ilan etme hesabı yapan AKP, Anayasa Komisyonu’nu gece yarılarına kadar çalıştırmaya devam ediyor. Teklifin Ocak ayının ilk haftasında TBMM Genel Kurulu gündemine getirilmesini hedefleyen AKP yönetimi olası firelere karşı partili vekilleri de yakın takibe aldı.

Danışmanlara bile yasak
CHP ve HDP’nin, komisyon çalışmalarıyla ilgili kamera yasağına itirazlarını yer darlığı gerekçesiyle dikkate almayan AKP’li Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, “Üç ajans görüntü kaydı yapsın” önerisine de yanaşmadı. Şentop, vekil danışmanlarını da salona almak istemedi. Ancak ısrarlar üzerine sadece komisyon üyelerinin sınırlı sayıda danışman bulundurmalarına yönelik ısrarlar üzerine yasağı gevşetti.

Başbakan Yıldırım’dan vekillere kahvaltı
Başbakan Binali Yıldırım, parti genel merkezinde milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Anayasa değişikliğinin Meclis’ten 330’un üzerinde bir oyla geçmesini beklediğini belirten Yıldırım’ın, “Ondan sonrası bizim işimiz. Referandumda kabul edilmesi için çok iyi çalışmamız gerekir” dediği öğrenildi.

‘Değişiklik yok’ mesajı
Toplantıda bazı vekiller ülkenin içinde bulunduğu koşullara dikkati çekerek referandum koşullarında yaşanabilecek risklere karşı ne tür önlemler alınacağını sordu. Yedek vekillik ve seçilme yaşının 18’e indirilmesine yönelik düzenlemeye karşı AKP kulislerinde dile getirilen itirazlar dünkü toplantıda da bazı vekillerce seslendirildi. Komisyon aşamasında bu düzenlemelerde değişiklik beklentisi dile getirildi ancak teklifin hazırlık sürecini yürüten AKP kurmayları, bazı teknik düzenlemeler dışında bir değişiklik yapılmayacağını belirtti.

Hafta sonu mesaisi
TBMM Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarını hafta sonu da sürdürmesi bekleniyor. Teklifin ocak ayının ilk haftasından itibaren de Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanıyor.

‘Hukuken uygunsuz‘
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ifade özgürlüğünün ve toplanma özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda anayasa değişikliği yapılmasının sakıncalarına dikkati çekti. Gök, olağanüstü hal uygulamasının sadece propagandayı değil bu gerekçeyle sorun yaşanması durumunda adil yargılanma hakkını da kısıtladığına işaret etti. Gök, “Böyle bir tabloda anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesi hukuken, teknik olarak, insani, ahlaki boyutlarıyla uygun değildir” dedi.

Kenan Evren yöntemi
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, ülkede rejimi değiştirecek bir anayasa değişikliğini apar topar Meclis’ten geçirmek isteyen AKP’nin, Anayasa Komisyonu’nda muhalefet milletvekilleri üzerinde baskı kurmaya çalıştığını belirterek, “Genel kurul aşamasında da iktidar vekillerini kıskaca alarak referandum için gerekli 330 oya ulaşmaya çalışmanın yollarını arıyorlar” dedi.

Devam eden olağanüstü hal sürecinde halkın zaten büyük baskı altıda olduğuna dikkat çeken Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kenan Evren yöntemiyle olağanüstü hal koşullarında referanduma gitmek istiyorlar. Üstelik Erdoğan için Evren’in istediği yetkilerden daha fazlasını getirecek bir anayasa değişikliği peşindeler. 12 Eylül koşullarından geri kalmayan bir süreç yaşanıyor. Söz konusu olan sadece referandum sürecine yönelik kampanya dönemiyle ilgili zorluklar değil. AKP, parti genel başkanlarının, milletvekillerinin, gazetecilerin cezaevinde tutulduğu baskıcı bir ortamda dayatmayla fiili duruma yasal kılıf yaratma çabası içinde.”

***

‘Bu düpedüz rejim değişikliği’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Cumhurbaşkanı’na Meclis’i feshetme yetkisi vermeye çalışıyorlar. Bu, sistem değişikliği değil, düpedüz bir rejim değişikliği hazırlığıdır” dedi. Twitter’dan açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Başkanlık, ülkenin bölünmesine giden yoldur. (...) Davutoğlu’yla beraber halkın yüzde 49.5 oyunu da kapının önüne koyan biri, başkan olunca halkın yüzde yüzünü kapının önüne koyacaktır” ifadesini kullandı.