CHP, 7’nci kez uzatılarak 2’nci yılını dolduracak olan OHAL’e karşı yurt genelinde sokağa çıktı, oturma eylemleri düzenledi. Taksim Meydanı’nda polis ablukası vardı

OHAL değil demokrasi

CHP, olağanüstü halin (OHAL) 7’nci kez uzatılmasını protesto etmek için ülke genelinde oturma eylemleri düzenledi. İstanbul’daki eylem için çağrı yapılan Taksim Meydanı, polis ablukasına alındı. CHP’nin eylemlerine bazı sol parti ve kurumlar da destek verdi.

İstanbul’daki eylemin adresi olan Taksim Meydanı’na geçişe polis izin vermedi. Polis, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve çevresini eylemi engellemek için bariyerlerle kapattı. İstiklal Caddesi girişi ve Gezi Parkı’na da çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

‘Saraylıları uyarıyoruz’
İstiklal Caddesi girişinde toplanan CHP’liler, burada oturma eylemi yaptı. Eylemde yapılan basın açıklamasını CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu okudu. Kaftancıoğlu, “Ülkemiz 21 aydır OHAL ile yönetilmektedir. OHAL rejimi; insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz. Bizler OHAL değil demokrasi istiyoruz” diye konuştu.

‘Baskılama aracı
CHP Ankara İl Başkanlığı tarafından Güvenpark’ta düzenlenen OHAL’e karşı oturma eylemine CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Fethi Açıkel ve Haluk Koç’un yanı sıra çok sayıda milletvekili ve partili katıldı. OHAL’in kaldırılmasına yönelik taleplerin dillendirildiği eylemde konuşan CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, “OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı oldu” dedi.

Eskişehir’de CHP’liler, Cumhuriyet Meydanı’nda ‘OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz’ sloganıyla 1 saatlik oturma eylemi yaptı. Grup adına konuşan Milletvekili Mehmet Göker, “Türkiye’yi laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne inanan bir cumhuriyete taşımak için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

CHP, Osmaniye, Karaman, Kayseri, Çankırı, Adıyaman, Bursa, Kırıkkale, Trabzon, Artvin, Rize, Burdur, Kahramanmaraş, Kastamonu, Eskişehir, Tokat, Yozgat ve Muğla gibi çok sayıda kentte sokağa çıktı.

***

Hükümetten ‘garip’ açıklama
AKP Sözcüsü Mahir Ünal’dan CHP’nin OHAL karşıtı eylemlerine ilişkin ‘ilginç bir değerlendirme geldi. AKP MYK toplantısının ardından konuşan Ünal, “Kılıçdaroğlu’nun içinden geldiği geleneği biliyorsunuz. Maalesef bugün angajmanlarına baktığımızda Marksist Leninist bir işbirliği olduğu açıkça gözüküyor” iddiasında bulundu.