OHAL döneminde 14 günlük gözaltı süresine AYM’den onay

BirGün Ankara

CHP, OHAL döneminde en fazla yedi gün olan gözaltı süresinin bazı suç grupları için yedi gün daha uzatılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu iddiası ile AYM’ye başvurdu. Yüksek mahkeme, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuruyu oy birliği ile reddetti.

CHP’li 116 milletvekilinin yaptığı başvuruda, OHAL süresince uygulanması öngörülen 14 günlük gözaltı süresinin Anayasa’da güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliğine ölçüsüz bir müdahale oluşturduğu belirtildi ve bu hükmün iptal edilmesi istendi.

Anayasa’da kişilerin özgürlüklerinden mahrum bırakılabileceği durumların sınırlandırıldığını belirten AYM Genel Kurulu, gözaltı süresinin olağan döneme göre daha uzun tutulmasını öngören kuralın OHAL’i gerektiren tehdit veya tehlikenin giderilmesi için kullanılabileceğini bildirdi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında yargı organlarının öngörülemez şekilde ağır bir iş yükünü yönetmek zorunda kaldığının altını çizen AYM, bazı suçlar bakımından gözaltı süresinin 14 güne çıkarılmasının kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını sınırlandırdığının söylenemeyeceğini vurguladı ve bu hükmün iptali talebini oy birliği ile reddetti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.