OHAL’e, KHK’lere güvencesizliğe hayır

Ülkenin dört bir tarafındaki meydanlarda olağanüstü hâl rejimi ve KHK’ler protesto edildi

»Diyarbakır
Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingi binlerce kişinin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda yapıldı. Miting alanında sadece iki Kürtçe pankarta izin veren polis, Afrin operasyonu sırasında gözaltına alınarak tutuklanan BES Diyarbakı Şube Eşbaşkanı Bedirhan Çetinkaya’nın cezaevinden gönderdiği mesaja da müdahale etti. Mitingde KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin konuşmalarının ardından platforma çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Newroz ve 1 Mayıs’ı 24 Haziran’a taşıyacağız” dedi. Miting, müzik gruplarının sahne almasıyla tamamlandı.

»Hakkari
Belediye Halk Pazarı alanında KESK ve DİSK öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs mitingi renkli görüntülere sahne oldu. CHP ve HDP yetkililerinin de katıldığı etkinlik, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

»Giresun
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Giresun’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Debboy mevkinde toplanan sendikalar ve sivil toplum örgütleri üyeleri, Gazi Caddesi üzerinden kutlama etkinliğinin yapılacağı Osman Ağa Meydanı’na kadar yürüdü.

»Tuzla
Tuzla Organize Sanayi Bölgesi işçileri 1 Mayıs kutlamasına erken başladı. Aydınlı’da bulunan DERİTEKS Tuzla Şubesi önünde toplanan yüzlerce işçi, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla yürüdü. Pankart ve dövizlerle örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması taleplerini dile getiren işçiler, patronların ve hükümetlerin haklarına yönelik saldırılarını da ıslıklarla protesto etti. Ardından işçiler Maltepe mitingine doğru yola çıktı.

»Lüleburgaz
Petrol-İş, Kristal-İş, Şeker-İş, DİSK/Gıda-İş, Emekli Sen ve Eğitim Sen’in öncülüğünde yapılan kutlamalara ÖDP ve HAZİRAN üyeleri de kitlesel şekilde katıldı. Eski hükümet konağı önünde toplanan işçi ve emekçiler, sloganlarla Kongre Meydanı’na yürüdü. Mitingin gündeminde ise Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi, OHAL, KHK ihraçları, grev yasakları ve seçim vardı.

»Tekirdağ

ohal-e-khk-lere-guvencesizlige-hayir-458560-1.
1 Mayıs kutlamaları için Köprübaşı mevkiinde toplanan işçiler, sendika üyeleri, siyasi parti temsilcileri sahil dolgu sahaya kadar ellerinde afiş ve pankartlarla yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı kutlamalarda sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından ünlü şarkıcı Suavi konser verdi. İşçiler konserde 1 Mayıs’ı gönüllerince eğlenerek kutladı.

»Karaman
Karaman’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü düzenlenen etkinlik için tren garı önünde toplanan Karaman Eğitim Sen, Çağdaş Gençlik, CHP Karaman İl Başkanlığı ve Selüloz-İş Sendikası üyeleri, davul zurna eşliğinde 1. İstasyon Caddesi’nden yürüyerek Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geldi

»Mersin
Mersin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanan sendikalar, odalar, dernekler, siyasi partiler ve farklı gruplar, buradan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Fikri Sağlar ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da katıldığı mitinge işçiler ve memurlar çocuklarıyla gelirken, genç-yaşlı binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı’nı tamamen doldurarak, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Bugüne kadar yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşuyla başlayan mitingde, kalabalık hep birlikte 1 Mayıs Marşı’nı söyledi.

»Denizli
Denizli’de Ulus Caddesi’nde yapılan 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Katılımdaki bu yoğunluk, aniden başlayan rüzgâr ve yağmurla birlikte azaldı. Kutlamayı sürdüren yurttaşlar ise meydanda çalan müzikler eşliğinde halaylar çekti.

»Aydın
Aydın’da 1 Mayıs, Efeler ilçesindeki Atatürk Kent Meydanı’nda sendikaların ve siyasi partilerin katılımıyla kutlandı. Hava sıcaklığının 36 derece olması nedeniyle bayrama katılanlar zor anlar yaşadı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte konuşan Belediye İş Sendikası Aydın Şubesi Başkanı Hidayet Yaman, “OHAL kararlılığıyla yapılan sermaye dostluğu ve emek düşmanı düzende en temel haklarımız tek tek yok ediliyor. Kadrolu, güvenceli istihdam ortadan kaldırılarak sözleşmeli, geçici, taşeron ve güvencesiz istihdam yaygınlaştırılıyor” dedi.

»Urfa

ohal-e-khk-lere-guvencesizlige-hayir-458558-1.
Urfa’da 1 Mayıs, yaklaşık 150 kişinin katıldığı bir etkinlikle kutlandı. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan kutlamalara çeşitli sendikalar ve siyasi partilerin üyeleri katıldı. Halayların çekildiği etkinlikte insanca çalışma ve yaşama talebi dile getirildi.

»Kayseri

ohal-e-khk-lere-guvencesizlige-hayir-458559-1.
Kayseri’deki 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 3 bin işçi ve emekçi katıldı. Yürüyerek kutlamaların yapılacağı Mimarsinan Parkı’na gelen emekçiler, yapılan konuşmaların ardından çalan müzikler eşliğinde eğlendi. Konuşmalarda ise işsizlik, ücret dağılımındaki adaletsizlik, taşeron işçilik, sendikalaşma önündeki engeller ve çalışma barışı konuları üzerinde duruldu.

***

»Eskişehir

ohal-e-khk-lere-guvencesizlige-hayir-458561-1.
ESKİŞEHİR’de Türk-İş ve Şeker-İş tarafından düzenlenen, çeşitli siyasi partiler ile demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği 1 Mayıs etkinliği, Şeker Mahallesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi Opera Binası önünde başladı. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin 500 kişi, buradan Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık sık sık ‘Şeker vatandır, vatan satılamaz’, ‘Şekeri satanı biz de satarız’ ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları attı.
Şeker-İş Şube Başkanı Hamit Dokuzlar, fabrikanın önünde yaptığı konuşmada, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün sevinçle kutlandığı bu önemli günde şeker işçisi ne yazık ki bu sevinçten mahrum. Binlerce şeker işçisi, yıllardır emeğiyle değer üretmenin arayışında ve çabasında iken bir anda özelleştirmenin soğuk nefesiyle adeta şoka girmiştir. Özelleştirme planlanan 14 şeker fabrikasından 11’i özelleştirilmiştir, 3’ünün ihale süreci devam etmektedir. Şeker vatandır, vatan satılamaz!” dedi.