Eylemlerin sürdüğü Sri Lanka’da OHAL ilan edildi. Siyaset Bilimci, Prof. Dr. Uyangoda, “Protestoları engelleme çabası, şu ana kadar başarısız oldu” diyor.

OHAL ilanı halkın direncini kıramaz

Deniz GÜNGÖR

Ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanmaya devam Sri Lanka’da önceki gün ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL), halkın tepkisini dindirebilmiş değil. OHAL’in gerekçesi ‘kamu güvenliği, kamu düzeninin korunması, toplum hayatı için gereken malzeme ve hizmetlerin sürdürülebilmesi’ olarak gösterilirken istifa edip, ülkeyi terk eden eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’dan boşalan koltuk için yarın yapılacak seçimler için dört kişi aday. Bu isimler arasında Geçici Devlet Başkanı, Başbakan Wickremesinghe, ana muhalefet Birleşik Halk Cephesi Partisi’nin lideri Sajith Premadasa, Halkın Kurtuluş Cephesi Lideri Anura Kumara Dissanayake ve Rajapaksa’nın partisi, Sri Lanka Halk Cephesi Partisi (SLPP) adayı Dullas Alahapperuma yer alıyor.


DİRENİŞ BASTIRILAMADI

Sri Lanka’daki Colombo Üniversitesi’ndensiyaset bilimci Prof. Jayadeva Uyangoda ülkedeki güncel durumu BirGün’e değerlendirdi. Prof. Uyangoda, halkın başlattığı barışçıl protestoların ilan edilen OHAL ile engellenmek istediği görüşünde. Prof. Uyangoda, “Protestoları engelleme çabası, şu ana kadar başarısız oldu” dedi ve ekledi: “Protestoların önüne geçmek adına, OHAL ilan ettiler, polisi ve orduyu devreye soktular ancak halkın iradesi ve kararlılığı onları yendi. Kısacası halkın gücünü bastırmak adına devreye sokulan tüm imkânlar, başarısızlıkla sonuçlanmıştı.”

SORUNLARIN KAYNAĞIYDI

Rajapaksa’nın istifasının halk tarafından istendiğine vurgu yapan Prof. Uyangoda, ülkedeki sorunların temelinde eski Devlet Başkanı’nın politikalarının yattığına vurgu yaptı. Prof. Uyangoda, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önde gelen talepler arasında kuvvetler ayrılığının dikkate alınması, yolsuzlukların önüne geçilmesi, insan hakları alanında yeni reformların yapılması ve yeni demokratik siyasi kültürün inşa edilmesi yer alıyor. Rajapaksa, uygun olmayan politik çizgilerle, kalifiye olmayan kadrolarla beraber neoliberal ekonomi politikası izledi. İktidarda yolsuzluk söz konusuydu ve gerekli ekonomik denetimlerin yapılmamış olması Sri Lanka’da yaşanan sorunları beraberinde getirdi.”

Prof. Dr. Jayadeva Uyangoda - Siyaset BilimciProf. Dr. Jayadeva Uyangoda - Siyaset Bilimci



HALK MUTLU OLDU

“Rajapaksaların ülkeyi terk etmesi halkta mutluluk, rahatlama yarattı” diyen siyaset bilimci, Prof. Uyangoda, sözlerini şöyle noktaladı: “Muhalefet iktidar için adaylığını koydu ancak halkın talepleri arasındaki reformlar uygulanmazsa kabul edilemezler. Muhalefet, kabul edilebilmek için kendisini değiştirmek ve reform yapmak zorunda kalacak. Halk, yozlaşmış siyaset sisteminin parçası olduklarını düşünüyor. Eğer muhalefet halk tarafından talep edilen reformları yapmazsa, reddedilme riskiyle karşı karşıya kalacak.”

Ekonomik krizin girdabındaki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Devlet Başkanı Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti. Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, geçici devlet başkanlığına getirilmişti. Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Sri Lanka genelindeki protestolarda şimdiye kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.