OHAL Komisyonu’nun görev süresinin uzatılması, ülkenin dört bir yanında protesto edildi. 4 yıl boyunca yaşadıklarını BirGün’e anlatan ihraç Dr. Antmen, Komisyon’nun lağvedilmesini istedi. KESK Eş Genel Başkanı Gezen ise “OHAL değil oyalama komisyonu’’ dedi.

OHAL Komisyonu bir yıl daha oyalayacak

Rıfat Kırcı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin 1 yıl uzatılması ülkenin dört bir yanında protesto edildi. KESK, pek çok kentte sokağa çıkıp kararı protesto ederken “Komisyonun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalı’’ dendi.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu emekçilerinin başvuruları hakkında karar vermesi için kurulan komisyonun görev süresi devamlı uzatılıyor ancak mağduriyetler de sürüyor. Komisyon, 4 yıldır görev yapmasına rağmen hâlâ 16 bin 50 dosyayı karara bağlamadı. dosyaların yüzde 88,5’ini ise reddederken 2 Ekim’de yaptığı açıklamada ise tüm başvuruların yüzde 87’sini karara bağladığını ifade etti. Ancak Komisyon, KESK’lilere ait 4 bin 267 ihraç dosyasının yalnızca 2 bin 632’si hakkında karar verdi.

NEDENİ ORTADA

ohal-komisyonu-bir-yil-daha-oyalayacak-821386-1. 657 Sayılı KHK’yle 29 Ekim 2016’da ihraç edilen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, görevi elinden alınmadan önce aldığı herhangi bir ceza ya da son yıllarda geçirdiği soruşturma olmadığını söyledi. Yaklaşık son 15 yıldır hakkında bir soruşturma olmamasına rağmen Resmi Gazete’de isminin çıktığını ve ihraç edildiğini anımsatan Antmen, “Daha önce Mersin Tabip Odası’nın genel sekreterliğini yaptım, TİHV’de doktorluk ve ÖDP’de de fahri üyelik yaptım. Aslında tüm bunlara baktığınızda neden ihraç edildiğim ortaya çıkıyor’’ dedi.

Dosyasının OHAL Komisyonu tarafından hâlâ görüşülmediğini belirten Antmen, kendisine olumlu ya da olumsuz bir dönüşün olmadığını da aktardı. İhraç edildikten sonra çok ciddi ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşadığını belirten Antmen, bu sıkıntıları şu sözlerle anlattı: “4 yılı geçti. İhraç edilmeden önce geçtiğim aile hekimliğine çoğu borç yaklaşık 80 bin lira masraf yapmıştım ancak hiçbiri geri ödenmedi. Yıllarca zarar ederek çalıştım. Maaşım olmadan SES’in verdiği parayla geçinmeye başladım. Üstelik bakmakla yükümlü olduğum insanlar da var.’’

10 Ekim Katliamı’nda yaşadığı psikolojik travmayı ancak unutmaya başlamışken ihracın ardından yenisiyle karşılaştığının altını çizen Antmen, “O eski uykusuz günler, nefes sorunlarım tekrarlamaya başladı. Mücadeleye devam ediyorum’’ şeklinde sözlerini sürdürdü.

Hekimlik yapmayı sürdüren Antmen, sözlerini şöyle noktaladı: “Diğer hekimler kadar kazanmıyorum. Ancak birçok arkadaşıma göre daha şanslıyım. Komisyonun süresinin uzatılması değil, lağvedilmesi gerekiyor.’’

ohal-komisyonu-bir-yil-daha-oyalayacak-821387-1.

İKTİDARIN NOTERİ

İhraçların ardından KHK’lerle uzun süre hukuk yolunun sağlanamadığını söyleyen kendisi de ihraç edilmiş olan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, komisyonun da KHK’yle kurulduğunu hatırlattı. Komisyonun cumhurbaşkanlığı’na bağlı çalıştığını belirten Gezen, iktidarın istediği dışında karar almayan, başka bir yol varmış gibi gösteren, hak mücadelesini engelleyecek bir komisyonun ortaya çıktığına vurgu yaparak “İktidarın noteri gibi’’ dedi.

“Komisyon 1 sene daha oyalama işlemine devam edecek’’ diyen Gezen, KESK’liler ile Barış İçin Akademisyenler’e yönelik ayrı bir tutum olduğunun altını çizdi. Gezen, “Telafisi mümkün olmayan çok ciddi zararlar yaratıyor’’ diye kaydetti.

İKİ YIL DAHA SÜRECEK

OHAL Komisyonu’nun görev süresinin bir yıl süreyle uzatılmasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun son üç ayda yalnızca iki bin dosyayı karara bağladığı hesaplandığında, mevcut iş yüküyle komisyonun tüm dosyaları görüşmesi iki yıl daha sürecek’’ dedi. Özel, komisyonun görev süresinin uzatılması değil bir an önce mevcut dosyalar hakkında karar verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ohal-komisyonu-bir-yil-daha-oyalayacak-821388-1.

İKTİDARIN SİYASİ RANTI

İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve pek çok kentte sokağa çıkan KESK’liler, komisyonun görev süresinin uzatılmasına tepki gösterdi. İstanbul Kadıköy’deki basın açıklamasında konuşan KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Hüseyin Özer, iktidarın OHAL sürecini kendi siyasal hedefleri ve rantları için fırsata çevirdiğini söyledi.
KHK’lerle KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’den en az 36, SES’in 10 Eğitim Sen’in 4, Haber Sen’in 3 BES’in 1 üyesinin ihraç edildiğini belirten Özer, iktidarın ihraçlardan suçsuz olduğunu ispatlamasını beklediğini aktardı. Özer, şunları söyledi: “Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanılmış sosyal ve ekonomik hakları, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı, savunma hakkı da ihlal edilerek idari tasarrufla hukuka aykırı olarak ellerinden alındı. Başvurusu ret edilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de komisyonun hızıyla hareket ederek ve çok büyük oranda komisyonun ret kararlarını onaylayarak süreci yıllara yayma görevini devam ettiriyor.”