Kamudan antidemokratik şekilde ihraç edilen yurttaşların zorunlu başvuru adresi olan ve muhalefetin işlevsiz bulduğu için kapatılmasını istediği OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında iki yılda 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı ve 125 bin 806 kişi, sosyal medya paylaşımları ve kurum kanaati gibi antidemokratik […]

OHAL Komisyonu ‘dosyaları bitiremedi’

Kamudan antidemokratik şekilde ihraç edilen yurttaşların zorunlu başvuru adresi olan ve muhalefetin işlevsiz bulduğu için kapatılmasını istediği OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında iki yılda 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı ve 125 bin 806 kişi, sosyal medya paylaşımları ve kurum kanaati gibi antidemokratik gerekçeler de ileri sürülerek kamu kurumlarındaki görevlerinden ihraç edildi.

İç hukuk yollarından bir sonuç alamayan yurttaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmasının önünü kesmek için kurulan OHAL İnceleme Komisyonu ise iki yılda yalnızca 42 bin kişinin itirazını değerlendirdi. Komisyon, üç bin kişinin göreve dönmesine karar verdi. 39 bin yurttaşın başvurusu ise reddedildi ve işlerine dönüşün önü kapandı.

Erdoğan’ın kararı

Resmi Gazete’de yayımlanan son kararla yedi üyeden oluşan OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresi bir yıl uzatıldı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren karara göre, komisyonun son görev süresi 31 Aralık 2019 oldu.

Fiili ölüme mahkûm ediyor

Hükümetin yurttaşların hak arama girişimlerini sonuçsuz bırakmak için yeni bir iç hukuk yolu ürettiğini ifade eden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Komisyon, insanları fiili ölüme mahkûm etmekten başka bir işe yaramıyor” dedi.

Komisyonun görev süresinin uzatılmasındansa yurttaşların adil yargılamalar sonucunda taleplerinin karara bağlanması gerektiğini ifade eden CHP’li Tanrıkulu, BirGün’e yaptığı değerlendirmelerde şunları söyledi:
“Komisyonun, yapısı itibarıyla etkili bir iç hukuk yolu olmadığı çok açıktır. Amacı, mağdurların yargıya, oradan Anayasa Mahkemesi’ne, oradan da AİHM’e gidecekken bunun süresini uzatmak, yolu dolandırmaktır. Bu haliyle de Hükümet’in tasarladığı amaca uygun bir biçimde hareket etmektedir. Komisyonun görev süresi bir değil, birkaç yıl art arda uzatılsa da hukuka, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun karar vermesi mümkün değildir. Bugüne kadar yalnızca üç bin kişinin göreve geri dönmesi, bunun en büyük göstergesidir.”