OHAL Komisyonu, ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atıp KHK ile üniversitelerinden ihraç edilen akademisyenlerle ile ilgili ilk kararını verdi. Komisyon, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Nail Dertli’nin başvurusunu reddetti.

OHAL Komisyonu’ndan Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk karar: Dertli’nin başvurusu reddedildi

HABER MERKEZİ

OHAL Komisyonu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Nail Dertli hakkında karar verdi.

OHAL Komisyonu, ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisini imzaladığı için görevinden ihraç edilen Dertli’nin başvurusunu reddetti. Böylece, komisyon ilk kez bir Barış Akademisyeni hakkında karar vermiş oldu.

ohal-komisyonu-ndan-imzaci-akademisyenlerle-ilgili-ilk-karar-dertli-nin-basvurusu-reddedildi-937305-1.

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şubesi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Barış için Akademisyenler Bildirisi’ne imza verdiği için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen üyemiz Nail Dertli'nin başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından ‘ret’ yanıtı verildi. BAK imzacıları hakkında verilen ilk karar oldu. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”

Dertli gibi bildiriye imza atan ve KHK ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ndeki görevinden ihraç edilen Elif Çongur da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “OHAL komisyonu yıllardır barış akademisyenleri hakkında olumlu ya da olumsuz tek bir karar vermedi biliyorsunuz. Henüz tarafımıza tebliğ edilmedi ama komisyonun sayfasından öğrendiğimiz üzere ilk RET kararı geliyor. Hepimize geçmiş olsun. Elbette biat etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

OHAL KOMİSYONU, BAŞVURULARIN YÜZDE 81’Nİ REDDETTİ

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen ve kapatılan bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin 126 bin 758 başvurunun 118 bin 415’ini karara bağladı.

Aldığı kararlara ilişkin 5 aydır herhangi bir açıklama yapmayan OHAL Komisyonu, sonuçlandırdığı başvuruların yalnıza 15 bin 50’si hakkında kabul kararı verdi. Başvuruların 103 bin 365’i ise kabul edilmedi. Böylece ret oranı yaklaşık yüzde 81 oldu.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, 8 bin 343 dosyanın ise incelenmesine devam edildiği belirtildi. 22 Aralık 2017’den bu yana kendisine yapılan başvuruları inceleyen Komisyonda, dosyaların yüzde 7’si hâlâ inceleme aşamasında.