OHAL Komisyonu’nun kararları hiç şaşırtmadı

Dilan Esen

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen akademisyenlerin işe iade başvurularını reddetmeye devam ediyor. Son olarak Ankara Üniversitesi’nden 6, Marmara Üniversitesi’nden ise 5 akademisyenin başvurusu reddedildi.

Komisyon’un başvurusunu reddettiği akademisyenlerden olan ve 675 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden ihraç edilen Doç. Dr. Süreyya Karacabey, kararı BirGün’e değerlendirdi.

OHAL Komisyonu’nun dosyaları çok uzun süre sürüncemede bıraktığının altını çizen Karacabey, bunun nedenini ise ‘ne yapacaklarını bilmemeleri’ olarak açıkladı. Başvurular konusunda standart bir program yürütülmediğini söyleyen Karacabey, “Ben ilk atılanlardanım. Büyük bir gürültü çıkardılar, sonra suç üretmeye çalışıp mahkemelik yaptılar. Fakat o kadar absürttü ki kendi mahkemelerinde bile beraat ettik” dedi. Karacabey, şunları dile getirdi: “OHAL Komisyonu işliyor gibi bir mekanizma yürütmeye çalıştılar. Hızlanması gerekiyordu, insanları bu kadar sürüncemede bırakmak başlı başına bir dava konusu. Zaten siyasi bir karar hukukla alakası yok. Onlar uluslararası platformda sıkıştıkları için açıklama yapmak zorunda kaldılar. Toplu da açıklamıyorlar. İdare mahkemelerine itirazlar yapacağız. Mesele bizim işten çıkarılmamız da değil, hukuk devleti istiyoruz. Mücadeleye devam.”