OHAL Komisyonu, 5 barış akademisyeninin başvurusunu reddetti. Başvurusu reddedilen Doç. Dr. Keleşoğlu, “Siyasi bir karar” derken Dr. Dertli, “Bu kararla bitmedi, mücadeleye esas şimdi başlayacağız” diye konuştu.

OHAL Komisyonu siyasi karar alıyor

DİLAN ESEN

Olağanüstü Hâl (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı bildiriyi imzaladığı için görevinden ihraç edilen 5 barış akademisyenin başvurusunu reddetti. Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu görevlilerinin 2017’den bu yana başvurularını değerlendiren OHAL Komisyonu, yaklaşık 5 yıl sonra barış akademisyenleri hakkında karar vermeye başladı. Komisyon, barış akademisyenleriyle ilgili kararlarını önceki gün açıklamaya başlarken başvuruları reddetti.

OHAL Komisyonu, ilk kararını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Nail Dertli hakkında verdi. Komisyon daha sonra akademisyenler Ahsen Deniz Morva, Erhan Keleşoğlu, Hakan Ongan ve Ertan Ersoy’un da başvurularını reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2019’da ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan cezalandırılan 9 barış akademisyeni hakkında ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine yönelik kararına rağmen OHAL Komisyonu’nun başvuruları reddetmesine büyük tepki geldi.

HUKUK AYAKLAR ALTINDA

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesiyken 29 Ekim 2016’da 675 sayılı KHK ile kamu hizmetinden ihraç edilen Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu, “Başından itibaren hukuki olmayan siyasal bir süreçti” dedi.

ohal-komisyonu-siyasi-karar-aliyor-937757-1.
Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu

Reddedilmesine şaşırmadığını söyleyen Keleşoğlu, akademisyenler hakkında siyasi bir karar alındığını ifade etti. Keleşoğlu, şunları dile getirdi: “Siyasi bir karar alındı ve öyle devam etti. AYM’nin verdiği karar neticesinde biz ceza davalarından da beraat ettik. Hukuki anlamda hiçbir gerekçe kalmadı.” OHAL Komisyonu’nun uzun süre boyunca karar vermediğini hatırlatan Keleşoğlu, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) savunma istemesiyle beraber süreç hızlandı ve siyasal bir karar alındı, talebimiz reddedildi” diye konuştu. Komisyonun dosyaları 4 yıl boyunca elinde tuttuğunu aktaran Keleşoğlu, şöyle konuştu: “AİHM kötü bir sınav verdi. Sürecin bu kadar uzamasına rağmen karar verilmemesi hukuki açıdan kabul edilemez. AİHM tüm bu süreçlere göz yumdu. İdare mahkemesine başvuracağız, hukuki süreci bitirmeye çalışacağız. Yine siyasal bir kararla dönebileceğiz gibi görünüyor.”

CEZALANDIRMA SÜRÜYOR

ohal-komisyonu-siyasi-karar-aliyor-937758-1.
Dr. Nail Dertli

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1 Eylül 2016’da 672 sayılı KHK ile ihraç edilen Dr. Nail Dertli ise OHAL Komisyonu’nun 4 yıldır karar vermeyerek cezalandırma yöntemi izlediğini söyledi. Görevinden ihraç edilmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini anımsatan Dertli, cezalandırmanın başvuruları reddederek devam ettirildiğinin altını çizdi.

“Bu süreçte hukuki bir karar yok, son derece siyasal bir karar mekanizması yürütüldü” diyen Dertli, şunları söyledi: “Açıkçası komisyondan büyük bir beklentimiz yoktu ama AYM kararını da tanımadığını ortaya koymuş oldu. Bu kararla bitmiş bir şey yok esas mücadeleye şimdi başlayacağız. Ben hangi gerekçeyle ihraç edildiğimi bilmiyorum.”

HÂLÂ GEREKÇE YOK

İlk kez bu kararda bir ihracının gerekçesini görmeyi beklediğini ifade eden Dertli, “Hukuki mücadelemiz daha sert geçecektir. En azından suçlamaları görmeyi ve buna cevap vermeyi umuyorum. Somut bir tespit var mı bilmiyorum. Somut bir suçlamaya dair şimdiye kadar bir savunma yapmadım” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE ETMEKTE KARARLIYIZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise 29 Ekim 2016’da ilan edilen 675 Sayılı KHK’nin yıldönümünde açıklama yaptı. Haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilenlerin yanında olduklarına vurgu yapılan SES açıklamasında, “KHK düzeniyle mücadelede kararlı olduğumuzu tekrarlıyoruz. 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni fırsata çeviren hükümet hukuku lağvetti, OHAL ve KHK ile yönetilen bir rejime geçiş yaptı. OHAL döneminde ihraç edilenlerin 10 binden fazlası da sağlık ve sosyal hizmet alanında görev yapan emekçilerdi” denildi. KHK’ler ile 795 SES üyesinin ihraç edildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “İhraç edilen üyelerimizin 16’sı yine KHK’ler ile görevlerine iade edildi. Bugüne kadar OHAL Komisyonu’na başvuru yapan 779 üyemizden 330’unun başvurusu sonuçlandı. 136 üyemizin başvurusu reddedildi.”