ÖHD Raporu: 8 ayda 50 tutuklu yaşamını yitirdi
ÖHD’li avukatlar hasta tutuklular için tahliye istedi. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, tutukluların tahliye edilmeyerek ölüme terk edilmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan ÖHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Adile Salman, son bir yılda yaşanan şüpheli ölümlerin Türkiye cezaevleri tarihinde kara bir iz bıraktığını söyledi. Salman, cezaevlerinde hasta mahpusların içinde durumu en ağır olanların kanser hastaları olduğunu, bunun yanı sıra kronik ve çoklu hastalıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, şeker ve tansiyon hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına idame ettiremeyecek kadar hasta olanların da olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Emel Haceroğlu’nun gecikmeli olarak hastaneye götürüldüğünü aktaran Salman, “Gecikmeli olarak hastaneye çıkarıldığından yaşamını yitirmiştir. Yine Trabzon Beşikdüzü T Tipi Hapishanesinden yaklaşık olarak 8 ay önce tahliye edilen Nevzat Çapkın; tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir. Elazığ Hapishanesinden Zülfü Yıldırım, Urfa Hapishanesinden Bazo Yılmaz, Giresun Espiye L tipinden Mehmet Candemir’in ölüm haberleri alındı. Sadece 2022 yılına ait 50 hasta mahpusun ölüm bilgisi hasta mahpuslar açısından verilmeyen ya da geç verilen kararların yetersizliğinin en somut verisidir” bilgilerini paylaştı.

Adalet Bakanlığı’na seslenen Salman, “Bu anlamda gerek siyasal iktidarın gerekse yetkililerin daha fazla ciddi sağlık sorunları ve ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.