ABD’de cinsel istismar sonucunda hamile kalan 10 yaşındaki çocuk yaşadığı Ohio eyaletinde kürtaj olamadığı için Indiana’da kürtaj yaptırmak zorunda kaldı.

Ohio'da istismara maruz bırakılan 10 yaşındaki çocuğun kürtajına izin verilmedi!
Fotoğraf: serra akcan / csgorselarsiv.org

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olarak koruyan Roe v. Wade kararını geri çevirmesiyle kürtaj yasağını yürürlüğe sokan ilk eyaletlerden biri Ohio’da, 10 yaşında istismara maruz bırakılan bir kız çocuğunun kürtajına izin verilmedi.

Diken'in aktardığına göre, Ohio’da bir doktor Indiana eyaletinden Dr. Caitlin Bernard’a ulaşarak 10 yaşındaki bir hastasının altı hafta, üç günlük hamile olduğunu söyledi.

Adı açıklanmayan kız çocuğunun hamile kaldığı, Yüksek Mahkeme kararından üç gün sonra ortaya çıktı. Ohio’da, fetüsün kalp atışlarının hissedilmeye başladığı andan itibaren kürtaj yapılması yasak. Bu hamileliğin beş-altıncı haftasına denk geliyor. Söz konusu cinsel istismara uğrayan bir çocuk olmasına rağmen kürtaj yapılmadı.

Çocuk bu nedenle Indiana eyaletinin başkenti Indianapolis’e götürüldü. Cinsel istismara uğrayan çocuklara destek veren jinekolog Caitlin Bernard, Ohio’daki bir doktor arkadaşının kendisini arayıp durumu anlattığını ve çocuğa kürtaj yaptığını aktardı.

Indiana’da henüz kürtaja bir yasak veya kısıtlama gelmedi. Ancak bu ay sonunda gelebilir.

Son günlerde yasak veya kısıtlama olan komşu eyaletlerden kürtaj için Indiana’ya gidenlerin sayısının arttığını belirten Bernard, ”Yakında bizim de bu hizmeti veremeyecek olmamızı düşünmek üzücü” dedi.

10 yaşında bir çocuğun kürtaj için başka eyalete gitmesi, kısıtlamalarda Cumhuriyetçilerin muhafazakar tavrının etken olduğu ABD’de bir kez daha tartışma konusu oldu.