Okmeydanı halkı, mahallede uygulanmaya çalışılan kentsel dönüşüme dair açıklama gerçekleştirdi. İddia edildiği gibi kentsel dönüşümün plan ve projesinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Bütün bunlar yokken bizlere güzel fotoğraf göstererek ve parlak sözler vererek sözleşmeleri imzalatmaya çalışıyorlar” denildi.

Okmeydanı’nda fotoğraf üzerinden kentsel dönüşüm: ‘Plan-proje yok, borçlanma var’

HABER MERKEZİ

Okmeydanı 3550 Ada hak sahipleri, mahallelerinde gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüme karşı bugün halk kürsüsü kurarak açıklama gerçekleştirdi.

Okmeydanı Halkı adına okunan açıklamada, “Dairelerimizi, arsalarımızı, arsa içindeki gecekondularımızı neredeyse bedava denebilecek bedellerle değerlemişlerdi ve bizlere imzalatmak istedikleri sözleşmelerle neredeyse bütün haklarımızı devretmemizi istiyorlardı” denilirken “Hayatımız boyunca uğraşsak ödeyemeyeceğimiz borçlanmalarla bizleri borçlandırmak istiyorlardı” ifadeleri de kullanıldı.

Açıklamada, mahallede gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüme dair ayrıntılar paylaşıldı. Açıklamada, kentsel dönüşüme dair plan, proje, uygulama projesi ve teknik şartnamenin olmadığının öğrenildiği belirtilerek, “Bütün bunlar yokken bizlere güzel fotoğraf göstererek ve parlak sözler vererek sözleşmeleri imzalatmaya çalışıyorlar” denildi.

Ödeyemeyecekleri borçların altına girmek istemediklerini belirten Okmeydanı halkı, “Bizler Okmeydanı halkı ve 3550 Ada hak sahipleri olarak hukuk ve meşruiyet içinde haklarımızı alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

okmeydani-nda-fotograf-uzerinden-kentsel-donusum-plan-proje-yok-borclanma-var-910605-1.

Okmeydanı halkı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Temmuz 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un mahallemizde yaptığı konuşma ile hepimizi bir heyecan sardı.

Neredeyse bütün mahalle kentsel dönüşümü istiyordu.

50-60 yıldır çektiğimiz sıkıntılar sona erecek biz de yaşanabilir bir çevreye kavuşacaktık.

Ancak 2021 Şubatından itibaren Kentsel Dönüşüm Merkezi’ne gidip teklifleri öğrendiğimizde hayal kırıklığına uğradık.

Dairelerimizi, arsalarımızı, arsa içindeki gecekondularımızı neredeyse bedava denebilecek bedellerle değerlemişlerdi ve bizlere imzalatmak istedikleri sözleşmelerle neredeyse bütün haklarımızı devretmemizi istiyorlardı. Hayatımız boyunca uğraşsak ödeyemeyeceğimiz borçlanmalarla bizleri borçlandırmak istiyorlardı.

Kentsel Dönüşüm sorununu biraz araştırınca;

- Ortada planların olmadığını öğrendik. Plan ne işe yarar plan mülklerimiz üzerine ne kadar bina yapılacağını ne kadar yeşil alan sosyal donatı alanı ayrılacağını belirler.

- Plana bağlı olarak yapılan projenin olmadığını öğrendik. Proje binaların nerede olacağını, binaların kaç kat olacağını yol, yeşil alanların vb.’lerinin nerede olduğunu belirler.

- Uygulama projesinin olmadığını öğrendik. Uygulama projesiyle binalardaki dairelerin durumlarının ayrıntıları belirlenir.

- Teknik şartnamenin olmadığını öğrendik. Yapılacak binada kullanılacak malzemenin niteliğini belirler.

Bütün bunlar yokken bizlere güzel fotoğraf göstererek ve parlak sözler vererek sözleşmeleri imzalatmaya çalışıyorlar.

Okmeydanı ve 3550 Ada ile ilgili olarak 2012 ve 2016 yılında yapılan planlar mahkeme kararlarıyla iptal edilmiştir.

Plan olmadan proje yapılamaz. Şu anda bize fotoğrafları gösterilen projeler geçerli projeler değildir.

Mekansal Planlar Yönetmeli’ğinin 34. maddesi gereğince bütün planlar, projeler ekleri ve notları ile birlikte açık olması gerekir. Oysa bütün çabalarımıza karşılık bunları bize vermemekte ısrar ediyorlar.

Bizler Okmeydanı halkı olarak, 3550 Ada Hak Sahipleri olarak bütün plan ve projeleri görmek ve buraya nasıl bir inşaat yapılacağını öğrenmek istiyoruz.

Bizim güzel fotoğraflara ve parlak laflara karnımız tok.

Sayın Ahmet Misbah Demircan ve aynı belediyecilik anlayışının devamı olan Belediye Başkanımız Sayın Haydar Ali Yıldız tarafından seçimden önce verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz.

Herhangi bir borçlanma olmadan evimize ev, dükkanımıza dükkan istiyoruz.

Arsa ve arsa içindeki gecekondularımıza gerçek değerlerinin verilmesini istiyoruz.

Plan, proje, uygulama projesi ve teknik şartname olmadan imzalayacağımız bir sözleşmenin aleyhimize sonuçlar doğuracağını biliyoruz.

Planı ve buna uygun yasal projesi olmayan, 3550 ada hak sahiplerin yüzde 90'ının rıza göstermediği bir dönüşüm uygulamasına muvafakatname imzalayan azınlık sayıdaki kişilerin evlerini yıkarak başlamak adaletsizliktir. Bu en son yapılması gerekeni en başta yapmak suretiyle mahalleyi yaşanmaz hale getirmektir. Böylece fiili durum yaratarak zorla dönüşüm yapmaktır.

Bizler Okmeydanı halkı ve 3550 Ada hak sahipleri olarak hukuk ve meşruiyet içinde haklarımızı alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Yerinden eden değil, yerinde bir kentsel dönüşüm istiyoruz.

Ödeyemeyeceğimiz borçlanmalar altına girmek istemiyoruz

Adil, hakça bir Kentsel Dönüşüm istiyoruz.