İstanbul’da Okmeydanı semtine bağlı Fetihtepe Mahallesi’nde yapılmak istenen kentsel dönüşüm nedeniyle yurttaşların evindeki elektrik, su ve doğalgaz kesildi. Evinde solunum cihazına bağlı yaşayan kanser hastası bir yurttaş hastaneye kaldırıldı. Mahalle polis ablukasına alınırken AKP’li Beyoğlu Belediyesi, evlerde yapılan enerji kesintisini doğruladı. Belediye, “Tahliye için süre doldu” dedi.

Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm zorbalığı: Evini boşaltmayanın enerjisi kesildi!

İstanbul’da Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı’nın Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm başladı; evlerini tahliye etmeyen yurttaşların elektrik, su ve doğalgazı kesildi.

Temel ihtiyaçlara ulaşımı engellenen yurttaşlar zor durumda kalırken, solunum cihazına bağlı kanser hastası Neşet Kaya, evindeki elektriğin kesilmesi nedeniyle fenalaştı. Kaya, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Neşet Kaya’nın sedyeye alınarak ambulansa bindirildiği anın görüntülerini Twitter’dan paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, “Fetihtepe’de kentsel dönüşüm adı altında şehit kardeşi Neşet Kaya'nın evinin elektriğini zorla kestiler. Solunum cihazına bağlı kanser hastası Neşet Kaya fenalaştı” ifadelerini kullandı.

Bir başka paylaşımında kentsel dönüşüm adı altında yapılan zorbalığa tepki gösteren Kılınç, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı [Murat Kurum] İstanbul Fetihtepe'de zorbalığa son ver. Halkın sesine kulak ver. Haksız, hukuksuz şekilde zorla elektrik, doğalgaz, su kestiriyorsun. Polisle halkı karşı karşıya getirmekten vazgeç” dedi.

Yurttaşların tepkisinin ardından mahalle polislerin ablukasına alındı. Abluka sırasında Baki Çiftçi adlı 80 yaşındaki bir yurttaş da fenalaştı. Çiftçi de ambulansla hastaneye kaldırıldı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: KESİNTİLER DOĞRULANDI

AKP’li Beyoğlu Belediyesi ise “Fetihtepe’de kentsel dönüşüm için yeni süreç başladı” başlıklı açıklamasında, evlerini tahliye etmeyen yurttaşların elektrik, su ve doğalgaz erişimine son verildiğini doğruladı.

Belediyenin açıklamasında, “Evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerine tanınan süre Ramazan Bayramı’ndan önce sona ermesine rağmen, bazı hak sahipleri evlerini boşaltmadı. Bugün İSKİ, İGDAŞ ve BEDAŞ ekipleri bölgedeki bazı binalara giderek verilen hizmetin sonlandırıldığını belirttiler” ifadeleri kullanıldı.

FENALAŞAN YURTTAŞ BİRGÜN’E KONUŞMUŞTU

Fetihtepe Mahallesi'nde yıllardan beri kentsel dönüşüm bilmecesi sürüyor. Mahallede 2020’nin sonunda başlaması planlanan dönüşüme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mahalleli arasında anlaşma sağlanamayınca başlanamamıştı.

Son dönemde yurttaşlar adeta kentsel dönüşüme zorlanıyordu. AKP’li Beyoğlu Belediyesi de bir süredir gönderdiği tebligatlarla yurttaşların evlerini boşaltmasını isteyerek, aksi halde enerjilerinin kesileceği tehdidinde bulunuyordu.

Bugünkü gerilimde fenalaşan Baki Çiftçi, BirGün’ün 11 Mayıs’ta yayınlanan haberinde durumla ilgili şöyle konuşmuştu:

“Biz kentsel dönüşümü yöneticilerden daha fazla istiyoruz. Fakat dalga geçer gibi, düzgün bir cevap vermiyorlar. Benim yerim tapulu ve anayol üzerinde. İnşaat giderleri fahiş derecede arttı. Bu hayat pahalılığında millet zaten can çekişirken bir de bizleri tehdit ederek, ‘Suyunuzu keseceğiz, elektriğinizi keseceğiz’ diyorlar. Bizim derdimize çare olsunlar, bizimle uzlaşsınlar.”