İstanbul Beyoğlu'ndaki Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm zorbalığını sürdüren belediye, mahallelinin elektriğini, suyunu, doğalgazını kesti. Halk mağdur oldu. Evde bakımı yapılan hastalar ise fenalaştı. Mahalleli yetkililere ulaşamıyor.

Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm zorbalığı sürüyor: Mahalle polis ablukasında, yurttaşlar isyanda!
Fotoğraf: Sercan Meriç / BirGün

Sercan MERİÇ

İstanbul’da AKP’li Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı’nın Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm zorbalığını sürdürüyor.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, mahallelinin enerjileri kesilmesi ve tahliye edilmesi kararıyla ilgili kısmi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak karara rağmen Beyoğlu Belediyesi mahallelinin elektrik, su ve doğalgazını kesmeye; riskli alan gerekçesiyle yurttaşları evlerinden zorla çıkarmaya devam etti.


Önceki gün yeniden başlayan kentsel dönüşümde yurttaşlar evlerinden çıkarılmaya zorlandı. Dün ise 30'a yakın evin elektriği ve doğalgazı kesilirken mahalle polis ablukasına alındı.

Fotoğraf: Sercan Meriç / BirGünFotoğraf: Sercan Meriç / BirGün

15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TERS KELEPÇE

Mahalleli, polis müdahalesine tepki gösterdi. Baskı ve tehdide karşı direnen yurttaşlardan en az 6 kişi gözaltına alındı. 15 yaşındaki çocuk da eylem sırasında polis tarafından darp edildi. Ters kelepçeyle gözaltına alınan çocuk, mahallelinin tepkisinin ardından serbest bırakıldı.

Polisin darp ettiği genç, yaşananları şöyle anlattı: "Gelip boğazımı sıktılar. Şikayetçi olacağımı söyleyince beni darp eden polis kayboldu. Sonra ters kelepçe yaptılar. Otobüse bindirdiler. Evimin alınmasına tepkiliyim. Hukukla, adaletle alakası yok. Bu hafta sınavlarım var ama uğraşamıyorum. Evimle mi, okulumla mı uğraşacağım bilmiyorum. Huzurlu bir yaşam istiyoruz. Çıkartacaklarsa da istediğimiz taleplerde çıkarsınlar. Silahlarla bekliyorlar. Döve döve, kıra kıra çıkarıyorlar. 15 yaşındayım hayatımda ilk defa polisten dayak yedim."

CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİ MAHALLEYE ALINMADI

Mahalleliye destek için gelen Beyoğlu Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyeleri, Fetihtepe Mahallesi'ne alınmadı.

Fotoğraf: Sercan Meriç / BirGünFotoğraf: Sercan Meriç / BirGün

CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Ali Asker Ekici, mahallelilerin yetkili bir muhatap bulamadıklarını ifade ederek, "13 bina 72 tane dairede işlem yaptılar. Sularını, elektriklerini, doğalgazlarına kestiler. Buraya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakıyor. Bugün de (dün) 23 tane dairede aynı işlemler yapıldı. Bu insanlar Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı. Bu şekilde kentsel dönüşüm olmaması gerekiyor. Şu ana kadar gözaltılar oldu. 3550 Ada'nın dernek başkanı da gözaltına alındıktan sonra rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Yetkililerin burada olması lazım. Doğalgazı, elektriği, suyu kesilen insanlar nerede kalacaklar? Bunun altyapısı yapıldı mı? Bu insanların talepleri alındı mı? Sorunları için çözüm önerileri verildi mi? Çözüm önerisi olsaydı halk kötü duruma düşmezdi. Her sokakta bir gerilim. Polisle halkı karşı karşıya getiriyorlar. 80 yaşındaki kadın kalp krizi geçiriyor. Bunlara ne gerek var? Bu kadar mağdur olan insanlara sahip çıkmak çok mu zor! Toplam 936 tane kentsel dönüşüme girecek olan ev var. 20 yıldır bu işi bir türlü beceremediler. Oksijene bağlı olan insanlar var. Bunların elektrikleri nasıl kesilir? Savaşta bile elektrik kesilmez" dedi.

Ali Asker EkiciAli Asker Ekici

YURTTAŞLAR İSYAN ETTİ

Mahalledeki polis müdahalesine devam ederken yurttaşlar tepki gösterdi.

Bir yurttaş, "Çocuklarımıza şiddet uyguluyorlar, komşularımızı dövüyorlar. Yeter! Benim polisim beni dövüyor, yeter! Benim çocuğum, benim vatanımın evladı beni dövüyor! Zammına dayandık, zulmüne dayandık, her şeyine dayandık ama yeter! Bir evimizde oturuyorduk. Ne istiyorsun bizden? 2 bin 500 lira maaş alıyorum. Nereye gideyim, nereden ev tutayım?" ifadelerini kullandı.

"Bizim oyumuzla bize küfrettiniz" diyen yurttaş, "Bize işkence ettiniz. Yeter! Bu şiddeti hak etmedik. Bizim polisimiz bizi dövüyor" ifadelerini kullandı.

Bir diğer yurttaş ise, "Vicdansızlar. Bunlarda merhamet kalmamış" dedi.

RESMEN BİZE İŞKENCE YAPIYORLAR

Mahallede ilk elektriği, doğalgazı ve suyu kesilen Gülbeyaz Kaya ise tepki göstermelerinin ardından polisin kendisini yerde sürüklediğini anlattı. Eşi Ferhat Kaya'nın felçli olduğunu anlatan mağdur mahalleli, "Resmen bize işkence çektiriyorlar. Resmen zorbalık. Birçok kişi fenalık geçirdi, bayıldı. Hiç kimse gelip bizimle konuşmuyor. Mesela İSKİ'nin, İGDAŞ'ın bize haber vermesi lazımdı. Kimse haber vermedi. Adam başına 5-6 tane polis düşüyor. Çevik kuvveti buraya yığmışlar" dedi.

Mağdur mahalleli Gülbeyaz KayaMağdur mahalleli Gülbeyaz Kaya

Darp edilen bir diğer kadın mahalleli ise "Çocuklarımızla mağduruz. Karanalıkta kaldık. Ödevlerini yapamadılar. Sabah çocuklarımızı okula gönderirken hiçbir şey yediremedik. Ocağımız yanmıyor, suyumuz yok" ifadelerini kullandı.

SOL PARTİLİ ALPER TAŞ: ZULÜM PROJESİ

Fetihtepe Mahallesi'ne giden SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, "Yoksulların kent merkezinden sürülmesi uygulama olarak yaşama geçirildi. Bir tür soylululaştırma projesi olarak uygulamaya kondu. Kentsel dönüşüm projesinin bir zulüm projesi olduğunu burada fazlasıyla görüyoruz. Kentsel dönüşüm projesi bir zulüm projesi haline dönüştürülmüş vaziyette" dedi.

Taş, şöyle devam etti: "Bir hukuksuzluk var. Biz seçim sürecinde, 31 Mart 2019'da Beyoğlu'nun en temel meselesi tapu meselesiydi, kentsel dönüşüm meselesiydi. Çok şey söyledik halkla beraber. AKP iktidarı, Haydar Ali bizim söylediklerimizi taklit etti ama şu an uyguladığı yöntem tamamen 180 derece zıt bir fikir. Birincisi ortada planlama yok, herhangi bir plan yok. Doğal olarak burada halka zulüm var. Halkın onayı alınmadan, halkın rızası alınmadan yapılan hiçbir planlama kabul edilemez. Böyle bir yerel yönetim anlayışı, böyle bir merkezi iktidar anlayışı da asla olamaz. Bu mahallede yaşayanları içermeyen, mahallenin rızasını almayan, onları sürecin içerisinde dahil etmeyen hiçbir proje, kentsel manada hiçbir proje kabul edilebilir bir proje değildir. Buradaki insanlar da bunu istiyor. Bizimle birlikte konuşun, birlikte plan yapalım diyorlar."

YURTTAŞLARIN TALEPLERİ

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'ndeki yurttaşların talepleri ise şöyle:

1- "Kentsel dönüşüm yasasının 'plan olmadan dönüşüm yapılamaz' kuralının gereği olarak 1/5000'lik ve 1/1000'lik planların yapılmasını,

2- Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılmasını,

3- Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulmasını,

4- Tapulu tapusuz ayrımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesini,

5- Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6360 sayılı yasa gereği 'arsa payı'nın dikkate alınmasını, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesini,

6- Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye işlenmesini,

7- Şu anda bize imzalamamız için sunulan muvafakatnamenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılmasını,

8- Üçte ikilik çoğunluğun sağlanmadan uygulama yapılmamasını,

9- Devlet eliyle yapılan dönüşümün anayasamızdaki 'sosyal devlet ilkesine' uygun olarak kârı amaçlayan değil, maliyetine yapılmasını,

10- Halihazırdaki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar artırılarak ödememiz istenen borç taksitlerimizin kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesini,

11- 1.500 TL olan kira yardımının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesini ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar talep ediyoruz."

okmeydani-nda-kentsel-donusum-zorbaligi-suruyor-mahalle-polis-ablukasinda-yurttaslar-isyanda-1026010-1.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜN BAŞLAMIŞTI

Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm dün başlamış; evlerini tahliye etmeyen yurttaşların elektrik, su ve doğalgazı kesilmişti.

Temel ihtiyaçlara ulaşımı engellenen yurttaşlar zor durumda kalırken, solunum cihazına bağlı kanser hastası Neşet Kaya, evindeki elektriğin kesilmesi nedeniyle fenalaşmıştı. Kaya, ambulansla hastaneye kaldırılmıştı.