Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm gerginliği artıyor. Yurttaşlar, imar planı ve uzlaşma olmadan mahallede zorla yıkım yapıldığını belirterek evlerimiz, dükkanlarımız gasp ediliyor dedi. CHP milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tehdit ve şantajla kış ortasında mahalleyi boşaltmak istediğini belirttiler.

Okmeydanı’nda kış ortasında yurttaşların evleri yıkılıyor

Beyoğlu Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde yıllardır gündemde olan kentsel dönüşümde, hak sahipleri ile uzlaşma olmadan yıkımlar başladı. Kendisi de Fetihtepeli olan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gökan Zeybek kış ortasında yapılan yıkımlarla mağdur edilen vatandaşlarla buluştu.

“BAKAN, HENÜZ UZLAŞMA OLMADIĞINI İTİRAF ETTİ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın soru önergesine verdiği yanıtta henüz uzlaşmanın sağlanmadığını itiraf ettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “Fetihtepe’de kentsel dönüşüm ve ikna çalışması adı altında insanlar tehdit ediliyor” dedi.

okmeydani-nda-kis-ortasinda-yurttaslarin-evleri-yikiliyor-982893-1.

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINI UYARIYORUM”

Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı uyarıyorum diyen Kılınç, “Kiracılara bir an önce çıkın. Eğer verdiğimiz süre içinde çıkmazsanız size kira yardımı yapmayacağız diyorlar. Henüz bir uzlaşma sağlanmadan ve yasal koşullar yerine getirilmeden yıkıma geliyorlar. Yasal koşulları yerine getirmedikleri halde bazı daireleri boşaltarak ve oralarla ilgili yıkım uygulamaları yaparak binada oturan komşularımızı resmen tehdit ediyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fetihtepe’de, içinde tehdit, şantaj olan yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçmeye davet ediyorum” dedi.

“BAŞLADIĞIMIZ NOKTADAN DAHA KÖTÜ BİR NOKTADAYIZ”

CHP Milletvekili Gökan Zeybek ise “beceriksiz, basiretsiz, öngörüsüz uygulama yüzünden başladığımız noktadan daha kötü bir noktadayız. Biz kentsel dönüşüm değil yerinde, insanların mağdur edilmediği mülkiyet çözümlerini hep savunduk” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “seçimlere uzun bir zaman kalmadı. İnşallah sizlerin katkısıyla bu iktidarı göndereceğiz. Sizlerin rızasıyla kültürünüze, sosyal çevrenize uygun bir yapılaşmayı hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

YIKIM EKİBİ İLE MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA TARTIŞMA

CHP Milletvekilleri mahalledeyken yıkım ekipleri de bazı binaları yıkmak için mahalleye geldiler. CHP Milletvekilleri, yasaya göre üçte iki çoğunluk sağlanması gerektğini ancak bu çoğunluğun sağlanmadığını belirterek yıkım ekiplerine hukuksuz uygulama yaptıklarına dair uyarıda bulundu.

Çevre güvenliği ve yıkım için ruhsat alınmadan binaların yıkılmasının yasaya aykırı olduğunu belirten CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Beyoğlu Belediyesi tarafından göndörilen yıkım ekibinin sorumlusu olan kişiye yetki belgesini sordu. Ancak yetkili olduğunu belirten kişi belgeyi gösteremedi. Bu sırada milletvekilleri ile şahış arasında tartışmalar yaşandı.

Kılınç, “Şuanda burada bir proje başlamadığı için hukuken yıkım da olamaz. Elinizde yetki belgesi olmadan yaptığınız uygulama hukuk dışıdır. Hukuksuz işlem yapmaktan yargılanmak zorunda kalırsınız.” diyerek yıkım ekibinin sorumlusu olduğunu belirten kişiyi uyardı.

“EVLERİMİZİ ALIP BİZİ 20 YIL BORÇLANDIRIYORLAR”

Vatandaşlar ise yıkılacak evlerinin karşılığında kendilerine nasıl bir konut verileceğinin belli olmadığını, ayrıca 20 yıl süreyle borç ödemek zorunda bırakılacaklarını ifade ederek evlerinin, dükkanlarının gasp edildiğini ifade ettiler.

Milletvekillerine dert yanan bir vatandaş, ”Bir daire veriyorlar ve 280 bin lira da borçlandırıyorlar bizi. Resmen bizi yerimizden kovuyorlar. Bizim o parayı ne ödeyecek gücümüz var ne de 1+1 dariye sığacak bir durumumuz var” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir esnaf ise , “Benim beş katlı binama 68 metrekare veriyorlar. Memur maaş zammına endeksli borçlandırıyorlar. Geçen sene memur zammı yüzde beşti. Bu yıl yüzde 65 oldu. Bin 600 lira daha bindi üzerimize” şeklinde itirazını dile getirdi.

“BİNALARIN KAPILARINI , PENCERELERİNİ SÖKEREK ZORLA BOŞALTIORLAR”

Fetihtepe Mahallesi 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenel Kartal ise 40 davada yürütmeyi durdurma kararı aldırdıklarını, 100’e yakın davanın da devam ettiğini belirterek “kentsel dönüşüm alanında 937 konut 150 dükkan var. Üçte iki çoğunluk sağlanmış değil. İçinde oturanların yarısının uzlaşmadığı binaların kapılarını pencelerini söktüler. Esnafın ruhsatlarını iptal ederek zorla boşaltıyorlar. Nüfus müdüdürlüğünün bile haberi olmadan bu mahalledeki adreslere şerh koydular ki dışarıdan mahelleye yerleşimler olmasın. Buranın daha imar planı bile yok. Yazık günah bu insanlara. Burada insanlar yoksul. Emekli. Zaten geçinemiyorlar. 20 yıl borç nasıl ödeyecek?” şeklinde konuştu.