İstanbul Okmeydanı’ndaki Fetihtepe Mahallesi'nde baskıyla yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesi ile belediyenin tehditlerini protesto eden mahalleli bir basın toplantısı düzenledi.

Okmeydanı’nda protesto: Rant uğruna zorbalık yapılıyor

Berkay DÜNDAR

İstanbul Okmeydanı’nda yurttaşlar, kentsel dönüşümün zorla yapılmasına karşı protesto düzenledi.

Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Okmeydanı Çevre Koruma Derneği’nin mahalleliyle beraber düzenlediği protesto yürüyüşü ve basın toplantısında, “Zorla değil, rızayla dönüşüm” sloganları atılarak kentsel dönüşüme karşı olunmadığı kaydedildi. Basın açıklamasında AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin ise mahalleyi zorla boşaltmak amacıyla tebligat gönderdiği, ardından da yurttaşın elektrik, su ve doğalgazını kesmekle tehdit ettiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer aldı: “Yaptığını uygulama, baştan sona kadar hukuksuzluğu, kanunsuzluğu esas alan bir uygulamadır. Bütün bunlardan vazgeçip hukuka, sosyal devlet olmanın gereklerine uygun bir dönüşüm yaptığınız takdirde biz her zaman sizinle birlikte oluruz. Ancak böyle yaparsanız yaşadığımız mahalleyi el ele birlikte dönüştürebiliriz. Bu yapmadığınız süre haklarımızı korumak için sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz.”

okmeydani-nda-protesto-rant-ugruna-zorbalik-yapiliyor-1012715-1.

“BİR İKİ YER ALDIK MI YETER”

Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüme 2020 yılının sonunda başlanması planlanıyordu ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yurttaşlar arasında anlaşma sağlanamamıştı.

AKP'li Beyoğlu Belediyesi Başkanı Haydar Ali Yıldız ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan 2014 yılında Okçular Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte bir araya gelmişti. Yıldız ile Bilal Erdoğan arasında geçen konuşmada, Yıldız, mikrofonun açık olduğunu fark etmemiş ve “Kentsel dönüşümden bir şey kalırsa bize. Bir iki yer, bina olarak aldık mı yeter bize” sözleri ile gündeme gelmişti.