Yangın merdiveni olmayan, kolonları hasarlı 4 katlı İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim öğretim için uygun olmadığını söyleyen Felsefe öğretmeni Nuri Önder’e soruşturma açıldı. Gerekçe olarak Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde öğrencileri topladığı iddia edildi.

Okul binasının eğitim için uygun olmadığını söyleyen öğretmene soruşturma

AYCAN KARADAĞ

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki şartların eğitim öğretim için yeterli olmadığını söyleyen ve bu konuda mücadele eden Felsefe öğretmeni Nuri Önder’e soruşturma açıldı.

İzmir’in Torbalı ilçesinde yaklaşık 3 yıl önce Sağlık Bakanlığı’nın mülkü olan bir alanda bulunan İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanın Sağlık Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilmesi sebebiyle daha önce FETÖ/PDY soruşturması kapsamında el konulan bir yurt binasına taşındı.

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yeni binasına ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan teknik raporda, binanın mevcut haliyle eğitim-öğretim amaçlı kullanılamayacağı ifade edilerek, binanın yangın kaçış merdivenlerinin olmadığı, bina kolonlarında sorunlu olduğu ve şartların 50 öğretmen ve 500 öğrencili bir okul için elverişsiz olduğu belirtildi.

Torbalı Belediyesi’nin hazırladığı raporda ise, binanın dizaynının konut olarak tasarlanması nedeniyle, yapının uzun süreli, yoğun kullanıma ve hareketli yüke maruz kalınmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.

Yaşananlara tepkiler sürerken, Eğitim-Sen Torbalı İlçe Baş temsilcisi felsefe öğretmeni Nuri Önder’e, 14 Kasım tarihinde, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde öğrencileri topladığı iddiası ile soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

“İDARENİN HANGİ NOKTADA DURDUĞUNUN BİR GÖSTERGESİDİR”

Konu hakkında Eğitim Sen 1 Nolu Şube yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. Halen okul olarak kullanılan binanın can ve mal güvenliği açısından taşıdığı risk nedeniyle eğitim öğretim amaçlı kullanılamayacağı teknik raporlarla somutlanmışken, yetkili makamlara gönderilen dosyalar varken duyarlılık gösterilmediği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çocukları için endişelenen kaygı duyan ve çözüm arayan veliler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Kaymakamlığı ile çeşitli görüşmeler yapmışlardır. Ayrıca Eğitim Sen İzmir 1 nolu şube yürütme kurulumuz 450 öğrenci ve eğitim emekçisinin duyduğu kaygıyı yaşadığı stresi ve eğitim öğretim sürecinin olumsuz etkilenmesini aktarmak ve bir çözüm üretilmesini sağlamak amacıyla Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü ile 11 Kasım 2019, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü ile 15 Kasım 2019 tarihlerinde bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Durum böyleyken 14 Kasım günü öğle arasındaki serbest zaman diliminde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde velilerini bekleyen öğrencilerin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanmış olmasını suç sayarak soruşturma başlatılmıştır. İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni olan aynı zamanda Torbalı İlçe Baş temsilciliği görevini yürüten Nuri Önder arkadaşımız hakkında öğrencileri yönlendirme iddiası ile soruşturma açılmış olması idarenin hangi noktada durduğunun bir göstergesidir.”

RAPORLAR HİÇE SAYILIYOR

“Ne yazık ki hem öğrenciler ve veliler hem de öğretmenler verilen sözlerin tutulmasını beklerken soruşturma başlatılmış olması, öğrencileri suçlu görenler veya öğretmenler, öğrenciler ve okul yöneticileri arasında suçlu arayanlar öncelikle isnat edilen bu suçu hazırlayan ortamı göz önünde bulundurmalıdırlar. Bir suç işlenmiş ise bu binayı okul olarak kullanmakta ve verilen raporları hiçe sayarak 450 insanı güneşe hasret, bahçesiz, daracık sınıflarda oksijensiz, 90 santimetre merdivenlere muhtaç bırakan yetkililerdir. Eğer bir soruşturma açılacaksa bu soruşturma bu okulun açılmasına onay verenlere İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Torbalı Belediyesi'nin teknik raporlarına rağmen bu okulda eğitim öğretimi sürdürmekte ısrar edenlere açılmalıdır. Eğitim Sen İzmir 1 nolu şube olarak açılan bu soruşturmanın derhal durdurulmasını soruşturma onayının iptal edilmesini kendi çocuğunu ve öğretmenini kendisi için tehdit gören bir tutumdan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz.”