Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaokul ve lise öğrencilerini sabah namazına ‘davet’ etti. Eğitim Sen’li Gezici “Eğitimin geldiği noktayı özetliyor” dedi.

Okula değil camiye çağrı
Öğrenciler daha önce Siirt’te de camiye götürülmüştü. (Fotoğraf: AA)

Kardelen TATAR SİNECAN

Eski adı ‘Kutlu Doğum Haftası’ olan Mevlid-i Nebi Haftası çerçevesinde Bolu’da öğrenciler sabah namazına ‘davet’ edildi. Tüm okullara gönderilen ve bugün yapılması planlanan etkinlikte ortaokul ve lise öğrencilerinin Bolu Merkez’de bulunan Bilal-i Habeşi Camisi’ne getirilmesi istendi. Alınan bilgiye göre Bolu’daki okullarda öğretmenler ve idareciler tarafından etkinliğin duyurusu gerçekleştirildi. Şube Müdürü Ahmet Değirmenci tarafından gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı: “2022 Yılı Mevlid-i Nebi haftası ‘Peygamberimiz, Cami ve İrşat’ temasıyla ‘Onun Çağrısı Birliğe ve Kardeşliğe Çağrıya Kulak Ver’ etkinlikleri kapsamında 07 Ekim 2022 tarihinde, Bolu Merkez Borazanlar Mahallesi Hattat Emin Barın Caddesinde bulunan Bilal-i Habeşi Camisinde Müdürlüğümüze bağlı ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören öğrencilerimizle sabah namazı buluşması gerçekleştirilecek olup. gönüllülük esasına göre katılım sağlanması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.”

‘DİNDAR NESİL’ PROJESİ

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici bu yazının “Türkiye’de eğitimin geldiği noktayı özetlediğini” söyledi. Gezici şu ifadeleri kullandı: “Eğitimin her alanına yayılan gericilik ve dinci propaganda doğrudan İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Halihazırda vakıflar ile dernekleri eğitimin içerisine sokan ve onlara adeta ‘gölge bakanlık’ yetkileri veren MEB bunlarla da yetinmiyor. Gönüllülük esasına göre denilse bile bunu kabul etmeyen ya da istemeyen gençlerimiz ve çocuklarımızın baskı altında olacağını biliyoruz.”

“Eğitimde de hayatta da gerici politikaları karşılık bulmayan AKP’nin ‘dindar nesil’ projesine uygun bir çalışma” diyen Gezici şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, zorunlu din dersini okulöncesine kadar indirdiler 4-6 yaş Kuran kurslarıyla. Şimdi de anaokullarına da zorunlu din dersi getirmeyi amaçlıyorlar. Elbette ne kadar uğraşsalar da AKP’nin bu eğitimi gericileştirme hamleleri tutmuyor ve toplum kabul etmiyor. İmam hatiplere bile ne kadar uğraşsalar da istedikleri kadar öğrenciyi çekemiyorlar. İnanç ve kimlik üstünden yapılan bu uygulamalarla birlik beraberlik sağlamanın aksine buradan toplumsal barışı tehdit eden uygulamalar olarak görüyoruz. Bu nedenle laik, bilimsel eğitime tüm toplum olarak sahip çıkmak zorundayız.”