Urfa Viranşehir’de kendi evinin inşaatını yapan KHK’li öğretmen Aslan Durman, önceki gün çalıştığı binanın çökmesi üzerine hayatını kaybetti. 15 yıllık öğretmenlik hayatı bir KHK ile sonlandırılan Eğitim Sen üyesi sınıf öğretmeni Durman biri engelli iki çocuk sahibiydi. Ailesini geçindirmek için çiftçilik yapan, inşaat işleriyle uğraşan Durman dün son yolculuğuna uğurlandı. Durman’ın arkadaşı Saadettin Aydoğan, vefat […]

‘Okulda olmalıydı inşaatta can verdi’

Urfa Viranşehir’de kendi evinin inşaatını yapan KHK’li öğretmen Aslan Durman, önceki gün çalıştığı binanın çökmesi üzerine hayatını kaybetti. 15 yıllık öğretmenlik hayatı bir KHK ile sonlandırılan Eğitim Sen üyesi sınıf öğretmeni Durman biri engelli iki çocuk sahibiydi. Ailesini geçindirmek için çiftçilik yapan, inşaat işleriyle uğraşan Durman dün son yolculuğuna uğurlandı.

Durman’ın arkadaşı Saadettin Aydoğan, vefat haberinin kendilerini oldukça üzdüğünü vurgulayarak Durman’ın hem geçmişte öğretmenliğini yaptığı çocuklarla hem de onların aileleriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu, ihraç edildikten sonra da onlarla görüşmeye devam ettiğini söyledi. Sağlık emekçisi olan ve kendisinin de ihraç edilerek görevinden koparıldığını belirten Aydoğan, “O öğretmendi, ben sağlık emekçisiyim. Biz ihraç edilerek görevimizden koparıldık ve bilmediğimiz, eğitimini almadığımız işlere itildik” dedi.

BİR ÖĞRETMEN DEMİRDEN NE ANLAR

Aslan’ın demokrat kişiliğinden dolayı, muhalif olduğu için ihraç edildiğini belirten Aydoğan, “Mesleği elinden alındı, öğrencilerinden koparıldı ve inşaatlara itildi. Başka yapacak şeyi yoktu. Ailesinin yükünü sırtlamış çiftçilikle ve inşaatla uğraşmak zorunda kalmıştı. KHK’ler bizi bitiriyor. Hastalıklarla, ölümlerle uğraşıyoruz. Bir öğretmen çiftçilikten, inşaattan ne anlar? 15 yıllık bir öğretmen inşaattan ne anlar? Biz kendi işlerimiz dışında farklı işlere farklı alanlara itiliyoruz” ifadelerini kullandı. Durman’ın saz çaldığını, türkü söylediğini ve çok yönlü bir kişiliği olduğunu vurgulayan Aydoğan “Öğrencileriyle de onların velileriyle de arası çok iyiydi. Saz çalardı, türkü söylerdi. Çok yönlüydü, sanatsal bir yanı vardı. İki küçük çocuğa sahip. Küçük olan 1-2 yaşında ve engelli. Onun tedavisi için sürekli hastanelere koşturuyordu” dedi.

İHRAÇ EDİLMESEYDİ BÖYLE OLMAZDI

Eğitim Sen Urfa Şube Başkanı İsmail Tutal ise KHK’li emekçilerin görevlerine geri dönmesi için mücadele etmenin şart olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu arkadaşımız KHK ile ihraç edilmeseydi o inşaatta olmazdı. Öğretmen evinde, kursta ya da okulda olurdu. Öğrencileriyle birlikte olurdu. Bu yaşamların son bulması gerçekten çok üzücü. Hukuksuzlukların son bulması için mücadele etmeliyiz. Maalesef Viranşehir’de kaybettiğimiz ne ilk arkadaşımız ne de son olacak. Birçok yoldaşımızı arkadaşımızı böyle kaybettik.”

KHK ile yapılan ihraçların sadece öğretmenleri değil aynı zamanda onların eşlerinin, çocuklarının ve öğrencilerinin de mağdur edildiğini belirten Tutal “İktidar bir an önce hukuka göre adım atıp OHAL komisyonunu lağvetmeli. Bugün elinde tebeşir olması gereken arkadaş, bir inşaatta tuğlaların arasında can verdi. Bu acının son olmasını diliyoruz. İktidar bir an önce hukuka göre adım atıp OHAL komisyonunu lağvetmeli. Çağrımız bu yöndedir” dedi.