‘Okullar açılırsa greve gideriz’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da Noel tatilinin sona ereceği 10 Ocak’tan sonra koronavirüs etkilerine karşı okulların kapalı kalması için kampanya yürütülüyor. Önceki gün birçok siyasi kuruluş bir araya gelerek, Angela Merkel hükümetinin olası bir okulları açma kararında neler yapılabileceğini konuşarak grev gündemini değerlendirdi.

ÜRETİM DURMALI

Toplantıya katılan Sosyalist Eşitlik Partisi (SGP) Genel Başkan Yardımcısı Christoph Vandreier, yaptığı konuşmada, “Şu anda Almanya’da günde yaklaşık bin kişi ölüyor ve uzmanlara göre bu sayı artmaya devam edecek. Sağlık sisteminin çökmesine neden olacak ve bu da daha çok ölüme neden olacaktır. Bu dönem nüfusun yüzde 40’ı gelir kaybederken, borsalarda şampanya mantarları patlıyor” tepkisi verdi. Alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çeken Vandreier, “Ocak ayında okulların yeniden açılmasını engellemeli ve büyük okul grevleri düzenlemeliyiz. İşletmeler, okullar, kreşler ve toplu taşıma, salgının ana itici güçleridir ve derhal kapatılmalıdır. Gerekli olmayan üretim durdurulmalı ve tüm işçiler tam ücret almaya devam etmelidir” çağrısı yaptı.

EVDE KALACAĞIZ

Bremenli bir lise son sınıf öğrencisi olan Meret de okulların açılması durumunda öğrencilerin yeniden grev yapabileceğini savunuyor. Kentteki bir okulda geçen ay yapılan grev sonucu öğrenci sayısının yarı yarıya düşürüldüğünü hatırlatan Meret, “Kış tatilinden sonra grevi devam ettirmek ve tüm öğrencilere yaymak istiyoruz. Hepimiz evde kalacağız, planımız bu” dedi.

Baden-Württemberg’den bir öğrenci olan Florian da “Dünyanın her yerinden öğrenciler ve öğretmenler aynı sorunlarla karşı karşıya ve bu nedenle uluslararası dayanışmayla birlikte çalışmak önemli” önerisi getirdi. Toplantıya katılan Berlin’den öğretmen Jesse de okulların kapanmaması sonucu birçok öğrencisinin Covid-19’a yakalandığını belirterek, “Çocukların yarısı karantina süreci geçirdi. Bu koşullar altında okulların açılmasını savunmak cinayete ortak olmaktır” diye konuştu.