Okullar kaosa açıldı

Aycan KARADAĞ

Covid-19 salgınının en çok etkilediği alanlardan biri de eğitim oldu. Yaklaşık bir yıldır uzaktan devam eden eğitimde 15 Şubat itibariyle köy okulları açıldı. 1 Mart’ta açıklanan yeni normalleşme süreciyle, 8’inci ve 12’nci sınıflara ek olarak düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak.

Yüksek riskli il olan İzmir’de Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, süreçte büyük bir kargaşanın hakim olduğunu belirterek, “Herkeste büyük bir kafa karışıklığı var. Bu ciddi eksiklik. Yönetememe krizinin yansımaları olarak görüyoruz. Ülkenin bütün okullarında kargaşa var. Ders programları oluşturulacak, derslikler düzenlenecek. Buna göre öğretmen açıkları olacak. Bir koşuşturmaca ile karşı karşıya kalacağız” dedi. Seyreltilmiş uygulamada yaşanacak sorunlara vurgu yapan Vardal, “Normalleşme sürecinde seyreltilmiş uygulama yapılacak. Sınıfları seyrelttiğinizde ders sayısı iki katına çıkacak. Bunların karşılanması için bir dizi çalışma yapılacak. Birçok okulda bu çalışmalar tamamlanmış değil. Böyle sıkışık bir zaman diliminde, gece yarılarında bu işlerin yürütülmesinden dolayı sorunlarla karşı karşıyayız. Okullarımızın salgın dönemine uygun olup-olmadıkları sorusu var. Öğretmenlerin aşılanması, ek bütçe, ek öğretmen ihtiyacı, ek personel atamaları, hijyen malzemeleri gibi konuların son durumu ile normal süreç arasındaki durum arasındaki farkın Bakanlık tarafından ortaya koyulması gerekiyor” dedi.

Orta riskli illerden Manisa’da Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, önlemler alınmadan yüz yüze eğitimin başlamasıyla birçok sorunun oluşacağının altını çizerek, “Pandemiden bu yana öğrencilerin aldığı yara tarif edilemez. Eğitimin özü yüz yüzedir. Birçok öğrenci pandemi sürecinde uzaktan eğitimde sorun yaşadı. Önlemler alınarak okulların açılmasını istedik ama 83 milyonluk ülkeye gelen aşı sayısı belli. Önlemler yeterince alınmadan tekrar yüz yüze eğitim başladı. Sorunlarla beraber büyük bir belirsizlik hakim. Ne olacak bilemiyoruz. Her şey de olduğu gibi eğitimde de süreç sorumsuzca yürütülüyor. Yüz yüze eğitimde alınmayan önlemlerden dolayı yaşanacak tüm sorunlarda öğretmen, öğrenci ya da veliye suç atacaklar. Devletin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Düşük riskli illerden olan Uşak’ta, Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç ise, “Türkiye’nin yaşadığı tüm sorunlar paralel olarak eğitimde de sürüyor. Türkiye’de en büyük sorun ise aşılama. Eğitimde de en büyük sorun şu anda aşılama. Köy okulları 2 haftadır açık olmasına rağmen daha birçok öğretmen arkadaşın aşı için yeni randevu aldıklarını biliyoruz. Yeterince önlemlerin alınmadığı aşikâr. Süreç tam anlamıyla plansız ve programsız yürütülüyor” ifadelerini kullandı.