Veli-der tarafından hazırlanan rapora ülke genelinde 611 sınıf karantina alındı. Raporda taleplerini de açıklayan Veli-der MEB’i sorumluluğunu yerine getirmeye ve bu tabloyu düzeltmeye çağırdı.

Okullar salgında alarm veriyor

Seda BALMUMCU

Öğrenci Veli Derneği okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte başlattığ haftalık raporun ikincisini yayımladı. Raporda illerden bilgiler veren Veli-der ülke genelinde 611 sınıfta karantina altına alma işleminin uygulandığını açıkladı. En çok karantinanın olduğu il 101 ile İstanbul olurken 73 karantinayla İzmir ikinci, 59 karantinayla Çorum üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca Ordu’da bir öğrenci yurdu da karantina alındı.

MEB SORUMLU

Veli-der raporunda şu ifadeler yer aldı: “Salgında gerekli önlemler alınmadan, okullar açıldığı için, okullar alarm vermeye devam ediyor. Ülkenin her yerinde, art arda karantina ve vaka haberleri alıyoruz. Ordu Aybastı Fen Lisesi’nin bütün sınıfları karantina nedeni ile kapatıldı. Salgında çocuklarımızın, biz velilerin ve eğitim emekçilerinin sağlığını bir kez daha riske attınız. Yaşanılan her vakadan, her karantinadan siz sorumlusunuz.”

EĞİTİM HAKTIR

“Eğitim ayrıcalık değil, bir haktır” denilen raporda bu tablodan MEB’in sorumlu olduğu belirtildi ve talepler ve tespitler şöyle ifade edildi:

• 15 bin öğretmen atamasının Şubat ayında değil, bir an önce yapılarak, öğretmenler göreve başlatılmalıdır. Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve yeterli sayıda öğretmen ataması acilen yapılmalıdır.
• Telafi programı için, acilen yeterli bütçe ayrılmalı, hazırlıklar bir an önce yapılmalıdır.
• Öğretmenler ekonomik olarak desteklenmelidir. Ek ders ücreti artırımlı ve ödenmeli, yapılacak bir düzenleme ile 30 saatin üzerinde görevlendirmelerde, her ders saati için ücret en az yüzde 100 artırılmalıdır.
• Okullardaki sınıf mevcutları seyreltilmelidir. Ek derslik sağlanmalıdır. Ders saati sayısı, ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Gerekli yerlerde ikili eğitime acilen geçilmelidir.
• Tüm öğrenciler ve öğretmenler için yüz yüze eğitim süresince toplu ulaşım ücretsiz sağlanmalıdır.
• Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler, bütünlüklü olarak hayata geçirilmelidir.
• İşten çıkarma yasağına rağmen özel öğretim kurumlarında 12 bin 535 öğretmen işini kaybetmiştir.
• Şeffaf bilgi edinme hakkı, hepimizin en temel hakkıdır. Hiç gecikmeden; il il, okul okul, karantinaya alınan okulların, pozitif tanısı konulan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin sayısını MEB acilen açıklamalı ve gerekli önlemleri almalıdır.