MEB’in okulların açılış tarihini 21 Eylül’e erteleme kararı, yanıt bekleyen yeni sorulara neden oldu. Karar alma sürecinde konunun taraflarının büyük çoğunluğunu dışarıda bırakan bakanlık, erişim sorunu başta olmak üzere uzaktan eğitimde yaşanan sorunların nasıl giderileceği bilgisini paylaşmadı.

Okullar sorunla açılacak

Mustafa M. Bildircin

MEB’in daha önce 31 Ağustos olarak belirlediği okulların açılış tarihini, koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle ertelendi. Önceki gün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos’ta uzaktan, 21 Eylül’de ise yüz yüze eğitim ile başlayacağını ifade etti.

Bakanlığın 21 Eylül kararı pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Eğitim uzmanları ve sağlıkçılar, “Uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunların 31 Ağustos itibarıyla tekrar yaşanmayacağının garantisi verilebiliyor mu?” diye sordu.

21 Eylül’de açılacak okullarda seyreltilmiş eğitim modelinin uygulanacağını açıklayan Bakan Selçuk, öncelikli açılacak sınıfların hangi sınıflar olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi. MEB’de yapılan çalışmalara göre, 1’inci, 8’inci ve 12’nci sınıfların öncelikli olarak açılması öngörülürken Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Birinci sınıf öğrencileri, anne ve babaları çalışıyorsa evde tek başına kalamayacak durumda öğrenciler. 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri ise sınava hazırlanan öğrenciler. Kademeler belirlenirken sermayenin gereksinimlerini karşılayan ve sınavları eğitimin merkezine alan bir yaklaşım benimsendiği açığa çıkıyor” dedi.

DOĞRU AMA EKSİK KARAR

Uzaktan eğitimdeki sorunların yalnızca erişimle sınırlı olmadığını kaydeden Bozdoğan, şöyle konuştu:

“Okulların açılmasını erteleme kararı doğru fakat eksik bir karardır. Uzaktan eğitimin altyapısının ne durumda olduğu ve seyreltilmiş eğitimin nasıl yapılacağı detaylı şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”

***

ÖĞRENCİLERİN YARISI DERSLERİ İZLEMEDİ

Koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında okulların kapatılmasının ardından dijital platformlara taşınan eğitim, ülkede giderek derinleşen fırsat eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Resmi verilere göre, öğrencilerin yüzde 51,1’i EBA’daki dersleri izleyemedi.

‘Canlı sınıf’ uygulamasına ilişkin veriler de fırsat eşitsizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. İzmir Konak’taki 69 okulun açtığı canlı derslere öğrencilerin yalnızca yüzde 31’i katılabildiği öğrenildi. Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin, “Uzaktan Eğitim Raporu”nda da öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin şu görüşleri paylaşıldı:

♦ Öğrencilerinden yüzde 51’i derslere motive olmakta zorlanıyor.

♦ Öğrencilerin de 62’si uzaktan eğitimde etkinliğin, yüz yüze eğitim kadar etkili olmadığını düşünüyor.

♦ Öğrencilerin yüzde 40’ı uzaktan eğitimin “geleceğin eğitimi” olacağı konusunda olumlu düşünüyor.

***

ÖZEL OKULLAR 17 AĞUSTOS’TA

Resmi okullarda uzaktan eğitimin 31 Ağustos’ta başlayacağı bildirilirken isteyen özel okullar 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitime başlayabilecek. Yüz yüze eğitime geçilmesi planlanan 21 Eylül itibarıyla öğrencilere, öğretmenlere, personele ve servis sürücülerine sağlık durum kontrolleri yapılacak. Ailesinde ya da yakın çevresinde virüs olan kişiler tespit edilecek ve önlem alınacak. Eğitim ortamlarında hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin uyması gereken kurallara yönelik bir kılavuz hazırlanacak. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılması beklenen kılavuzda öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik alınacak tedbirlere de yer verilecek.