Okullar tadilatta, hijyen yetersiz

Haber Merkezi

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der), 6 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitimin ilk haftasının nasıl geçtiğine ilişkin raporunu açıkladı. İstanbul Kartal Belediyesi Ek Hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında, daha ilk haftadan okullardan vaka ve karantina haberlerinin geldiğine dikkat çekildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) defalarca uyardıkları hatırlatılan açıklamada, “Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe; tüm önlemlerin bütünlüklü alınmadığı koşullarda yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olamayacağı konusunda MEB’i, tüm karar alıcıları uyardık” denildi.

“Hiçbir önlem almadan okulları nasıl açarsınız?” diye sorulan açıklamada, Toplum Yararına Program (TYP) yüz yüze eğitimden önce başlatılmadığı için okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik görevlisinin hâlâ olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, şu taleplerde bulunuldu:

“TYP’li personel görevlendirme takvimi bir an önce başlatılmalı, tüm okulların ihtiyacını karşılayacak sayıda görevlendirme acilen yapılmalıdır. MEB; bir an önce okul terki ile ilgili verileri açıklamalı, yoksul ailelerin çocukları için acilen maddi destek sağlanmalıdır. Telafi programı için yeterli bütçe ayrılmalı, hazırlıklar yapılmalı, örgün eğitimden kopuşla ilgili önlemler bir an önce alınmalıdır. MEB; ülke genelinde bağlayıcı kararlar almalıdır. 13 Eylül Pazartesi gününden önce mutlaka ders süreleri azaltılmalı, sınıflar seyreltilmeli, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Öğretmenler bir an önce ekonomik olarak desteklenmelidir.”

okullar-tadilatta-hijyen-yetersiz-920303-1.

OKULLAR KARANTİNADA

Açıklamada, okullardan gelen vaka ve karantina haberlerinin bazılarına ise şöyle yer verildi:

► İstanbul Kartal Yavuz Selim Ortaokulu’nda bir sınıfta iki öğrenciye pozitif tanısı konulmasıyla 37 kişilik sınıf karantinaya alındı.
► Denizli Sarayköy Ortaokulu’nda 7. sınıfta bulunan 2 öğrenciye pozitif tanısı konuldu. Anaokulu kısmında bir sınıf karantinaya alındı.
► Eskişehir’de bir lisede bir sınıf karantinaya alındı.
► Bolu’da Orhangazi Ortaokulu’nda bir sınıf (8. Sınıf) karantinaya alındı.
► Antalya Kumluca’da Sınav Koleji’nde 8. sınıflardan bir şube karantinaya alındı.
► İstanbul Kartal Anadolu Lisesi’nde 11. ve 12. sınıfta bulunan iki öğrenciye, Muğla Menteşe Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2 öğrenciye, Antalya Finike’ de bir ortaokulda 5. ve 8. sınıfta bulunan 2 öğrenciye pozitif tanısı konulmasına rağmen yüz yüze eğitim sürmektedir.

Öte yandan açıklamada, çok sayıda yerde deprem güçlendirmesi veya yıkım gibi nedenlerden dolayı birleştirilen okullarda sorunlar ciddi boyuta ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Tekirdağ'da bize ulaşan en az 34 okulda deprem güçlendirmesi ve/veya yıkım sebebi ile okullar birleştirilmiş durumdadır” ifadeleri kullanıldı.