Pandeminin ve krizin ardından talepleri azalan özel okullar icraya düşüyor. Manisa’da bir okul icradan satışa çıkarılırken Afyonkarahisar’daki bir yurt ise Ziraat Bankası tarafından ihaleye açıldı.

Okullar ve yurtlar haraç mezat satışta
Ziraat yurdu ihaleye açarken özel sitelerde okullar öğrencisiyle satılıyor.

Mustafa KÖMÜŞ

Pandeminin ardından oldukça tartışılmaya başlayan ve krizin ardından talepleri azalan özel okullar icraya da düşüyor. Manisa Salihli’de bir okul icradan satışa çıkarıldı. İlan.gov.tr’den satışa çıkarılan okulla ilgili şu bilgiler verildi: “Taşınmazın üzerinde 4 katı bulunmakta olup bodrum katında sınıflar bulunmaktadır. Zemin katında geniş bir alan, odalar ve toplantı salonu bulunmaktadır. 1. ve 2. katta da sınıflar ve odalar bulunmaktadır. Tüm mahallerin zemin döşemesi seramik kaplıdır. Tavanlar asma tavandır. Duvarlar sıvalı ve boyalıdır. Binanın ön cephesi cam giydirmedir. Oda ve sınıf kapıları panel kapıdır. Pencereler PVC malzemeden imal edilmiştir.”

Daha önce de eğitim kurumu olarak kullanılan ve icradan satılan okul binaları olmuştu. Konya, Bursa, Denizli, Erzurum gibi şehirlerde olan bu binaların kimisi arsa üzerinde kimisiyse sadece bina olarak satılmıştı. Çoğunluğu anaokulu olan binaların bazıları daha önce ilköğretim olarak bazıları ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet vermiş. Örneğin Bursa İznik’teki bir okulla ilgili şu ifadeler yer almıştı: “Dava konusu parsel tapuda arsa görünmesine karşın üzerinde ilköğretim ve kreş yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Taşınmaz üzerinde bulunan ilköğretim bölümü zemin 2 normal ve çatı katından kreş binası zemin normal ve çatı katından oluşmaktadır.”

Ziraat Bankası ise ihaleyle öğrenci yurdu satıyor. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan yurt için fiziki ihale açılmış. Binanın özellikleriyle ilgili şunlar deniliyor: “181 m² kafeterya binası ile yasal evrakı olmayan 11 m² güvenlik binası, 40 m² müştemilat 165 m² fırın yapısı ve 67 m² kazan dairesi bulunan üç katlı karkas öğrenci yurdu binası ve arsası nitelikli gayrimenkul.”

okullar-ve-yurtlar-harac-mezat-satista-1050266-1.

ÖĞRENCİYLE SATILIYOR

Öte yandan özel okullar ve yurtlar özel ilan sitesinde de satışa ve kiraya çıkarıldı. İstanbul Bahçelievler’de bulunan özel yurt için ilanda şu ifadeler kullanılıyor: “Binamız 2012 yılında 420 m2 arsa üzerine, yeni yurt yönetmeliğine uygun yurt olarak projelendirilmiş ve kendi firmamız tarafından sıfırdan inşa edilmiştir. 58 lüks odalı, MEB resmi ruhsatı 280 kişilik olup, yatak planımız 175 kişiliktir. Full öğrenci kapasiteli ve doluluk oranı yüzde 100'dür.”

Beylikdüzü’nde bulunan bir rehabilitasyon merkezi ile ilgili ise şu bilgiler veriliyor: “Kurum devren satılık olup 2500 m2 üzerine kurulu bahçeli havuzludur. 26 tane sınıfı olup ruhsatları, her şeyi tam. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylıdır.”

Ankara Yenimahalle’de bulunan bir özel okul ise devren kiralık. Okulla ilgili verilen ilanda “170 öğrenci kapasiteli ilk ve ortaöğretim koleji binası devren kiralıktır” deniliyor.

Adana Çukurova’da bulunan bir özel okul ilanında ise şu ifadeler kullanılıyor: “Okul binamız Milli Eğitim normlarında inşa edilmiş 2500 m2 arsa üzerinde 4000 m2 kapalı alana sahiptir. Hali hazırda lise seviyesinde faaliyet göstermektedir. Okulun konumu itibariyle mükemmel lokasyonda yer almakta sosyal alanlara sahiptir. Okul göl manzalı olup muhteşem manzaraya sahiptir. Okul iskanlı olup herhangi bir yasal eksikliği bulunmamaktadır.”

okullar-ve-yurtlar-harac-mezat-satista-1050267-1.