Okullara gönderilen dini yazıya tepki

Eğitim Sen Balıkesir Şubesi, gerçekleştirdiği basın toplantısında Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Kaymakamlık onayıyla okullara gönderdiği ‘Saygı değeri-Kendine saygı’ başlıklı metne tepki gösterdi.

Dinsel bir takım ögeler içeren yazıya yönelik yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığının görevlerinin öğrencilere dini ifadelerle dolu metin göndererek ‘terbiye dersi’ vermek olmadığını söyledi.

“Balıkesir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçerek sorumlular hakkında gerekli soruşturmayı yapmalı” diyen Bulut, Türkiye’de eğitim sisteminin, en temel bilimsel eğitim ilkelerinden ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaştığını ifade etti.

SON YILLARDA SOMUTLAŞTI

AKP iktidarında adım adım hayata geçirilen eğitimi hem içerik hem de biçimsel olarak dini kural ve referanslara göre biçimlendirme uygulamaları son yıllarda daha da somutlaştığına dikkat çeken Bulut, şunları söyledi: “Eğitim müfredatına bilim dışı müdahaleler, felsefe-bilim derslerinin azaltılması, din eğitiminin fiilen okul öncesine hatta kreşlere kadar indirilmesi vb. gibi uygulamalar geçtiğimiz yıllarda eğitimin dinselleştirilmesi açısından öne çıkan uygulamalar oldu. Türkiye’de iktidar eliyle eğitim alanı başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında hayata geçirilmeye çalışılan dinselleşme söylem ve pratikleri, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan bir sorun olarak dikkat çekerken, öğrencilere yönelik her fırsatta dini söylem ve telkinler içeren uygulamaların milli eğitim müdürlükleri ve mülki amirlerin talimatıyla yapılmak istenmesi dikkat çekici.”

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazının ilgili kısmı şöyle: “Kendinize olan güven duygusu kaybolunca bunu tekrar kazanmanın en kısa yolu Allah’ın sizinle olduğunu, yüce yaratıcının size yardım edeceğini bilmek ve halis düşüncelerle doğru yoldan sapmamak olduğunu bilmektir.”