Okullarda her şey eksik, uyarılar umursanmıyor

BirGün EGE

Yüz yüze eğitimin başlamasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen birçok okulda alınmayan koruyucu önlemlerden dolayı eğitim-öğretim sağlıklı bir şekilde devam edemiyor. Öğrenci Veli Derneği, geçen günlerde yüz yüze eğitimin ikinci haftasında en az 611 sınıfın karantinaya alındığını duyururken İzmir Tabip Odası ise okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte 2 haftalık süreci değerlendiren bir açıklama yayınladı.


Pandemi yönetimi konusunda paylaştıkları önerilerin dikkate alınmadığını vurgulanan açıklamada, “Öğretmen ve eğitim personelinin aşılanmasında istenilen düzeylere ulaşılamazken kronik hastalık dışında isteğe bağlı hale getirilen 12 yaş üstü Covid-19 aşılamalarına okulların açılmasından sonra başlanmıştır. Halen çok küçük bir oranda aşılama gerçekleştirilebilmiştir. Aşılamanın eğitimin sürdürülmesinde en önemli koşullardan biri olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda, okulların açılma öncesi dönem yeterince değerlendirilememiştir. Bu nedenle aşılamanın tamamlanması için daha fazla çaba gösterilmeli, aşısız yetişkinlerin toplum sağlığını riske atmasını sınırlayan uygulamalar artırılmalı ve 12 yaş üzerinin aşılanması teşvik edilmelidir” denildi.

Okullar açılmadan önce yeterli hazırlıklar yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Yeni derslikler yapılmadı, yeni öğretmen atamaları gerçekleştirilmedi. Atanacağı söylenen öğretmen sayısı ülkemiz öğretmen açığını kapatmaktan çok uzaktadır. Deprem geçiren İzmir’de hasar gören okulların öğrencileri yakındaki okullara yönlendirilerek sınıf mevcutlarının daha da artmasına yol açıldı. Depremin yarattığı olumsuzluklar için geçen bir yıllık süreçte eğitim ihtiyacı adına etkin bir çalışmanın sürdürülmediği anlaşılmaktadır. Çok kalabalık ve yeterli dersliği olmayan okullarda dahi okulun 7 gün açık tutulması ile yüzde 40 ek alan yaratılarak sınıf mevcutlarının düşürülmesi sağlanabilir. Pandemide yurt ve pansiyonda kalacak öğrenciler için ne gibi düzenlemeler getirildiği konusu da belirsizdir” ifadelerine yer verildi.

PCR testine yönelik uygulama yalnızca kâğıt üzerinde kaldığı aktarılan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Tarama amaçlı ‘hızlı antijen testleri’ konusunda bir çalışma yapıldı mı? Testlerin nerede, nasıl, hangi koşullarda yapılacağı ve takibinin nasıl olacağına dair belirsizlik devam etmektedir. Okul idareleri öğrenci ve velilerin HES kodu takibini yapmalıdır. Ebeveyni PCR + olan öğrencilere test yapılmadığından bu öğrenciler temaslı görünüyor. Aktif bir yönetim için temaslılara test yapılması zorunludur.”