Milli Eğitim Bakanlığı’nın salgına karşı bir çözümmüş gibi sunduğu köy okulları toplam okul sayısının yüzde 3,79’una denk geliyor. AKP’nin iktidara geldiği günden beri yürüttüğü politikalar nedeniyle köy okullarının sayısı her yıl azalıyor.

Okulların sadece yüzde 3,7’si açılacak

Mustafa KÖMÜŞ

Gelecek haftadan itibaren köy okullarında eğitime başlanacak. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından salgına karşı bir çözümmüş gibi sunuluyor ama ülkede köy okullarında eğitim gören öğrenci sayısı toplam öğrencinin yüzde 4’üne bile denk gelmiyor. Bunun sebebi de AKP’nin iktidara geldiği günden beri yürüttüğü eğitim politikaları.

AKP’nin iktidara geldiği yıl ülkede 10,3 milyon ilköğretim öğrencisi bulunuyordu ve bunların 688 bin 270’i ise köy okullarında eğitim görüyordu. Fakat 1989-1990 yılında nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan okullarda öğrenim gören öğrencilere, daha nitelikli öğrenim olanağı sağlamak amacıyla başlatılan taşımalı eğitim uygulaması AKP tarafından yaygınlaştırıldı. Bu durum köy okullarının kapanmasına ve buralarda okuyan öğrencilerin de taşımalı eğitime mecbur kalmasına neden oldu. Aynı yıl köy okullarının sayısı toplam 41 bin 345 okul içinde 17 bin 682’ydi. Öte yandan köy okullarında o dönem sadece ilkokul öğrencileri bulunuyordu. Okulların yüzde 42,7’si köy okuluydu; öğrencilerin yüzde 6,68’i ise köy okullarında eğitim görüyordu.

MEB tarafından yayımlanan son istatistiklere göre bakanlığa bağlı toplam 68 bin 589 okul bulunuyor. Bu okullarda 18 milyon 241 bin 791 öğrenci eğitim görüyor. Bunlar içinde köylerdeki ilkokulların sayısı 5 bin 574. Bu okullarda yalnızca 271 bin 196 öğrenci eğitim görüyor. Bütün köy okullarını dahil edersek okul sayısı 9 bin 608’e, öğrenci sayısı ise 692 bin 579’a yükseliyor. Sadece ilkokul okuyan öğrencilerin yüzde 1,4’ü; diğer kademeler dahil edilince ise yüzde 3,7’si köy okullarında eğitim görüyor.

***

Tüm sınıflar mümkün değil

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘Yarıyıl Tatil Dönemi Mesleki Çalışma Programı’ açılışı nedeniyle öğretmenlere seslendi. Bakan Selçuk, yüz yüze eğitimle ilgili olarak “Salgının seyri nedeniyle tüm sınıfların aynı anda tam zamanlı yüz yüze eğitme geçmesi kısa vadede mümkün görülmüyor. Sınıflarda yüz yüze eğitimin sağlıklı yürütülmesi için yaptığımız planlamayı yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.Öğrencilerin sürekli ‘sesimizi fuyuramıyoruz’ diye şikayet ettiği YÖK’ten ise ilginç bir hamle geldi. YÖK uzaktan eğitimle ilgili akademisyen ve öğrencilere görüşlerini sordu. Yapılan anket çalışmasına göre üniversitelerin yüz yüze eğitime geçme ihtimali bulunuyor.

okullarin-sadece-yuzde-3-7-si-acilacak-839471-1.