Diyanet İşleri Başkanlığı, ulaşmayı hedeflediği öğrenci sayısının altında kaldığını açıkladı. “Başarısızlığa” okulöncesi eğitimin bazı bölgelerde zorunlu olması gerekçe gösterildi

Okulöncesi eğitim Diyanet’in hedefinde

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitimde artan etkinliği, “2017 Yılı Faaliyet Raporu”na da yansıdı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığı iş birliği anlaşmalarıyla ilköğretimden üniversitelere kadar eğitimin her kademesinde etkin rol verilen Diyanet, buna karşın “istediği” öğrenci sayısına ulaşamadığını bildirdi. Din eğitimini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak amacıyla 8 milyon 388 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen Bakanlık, 7 milyon 619 bin 627 öğrenciye dini eğitim verildiğini açıkladı. Diyanet “başarısızlığı”, okul öncesi eğitimin bazı bölgelerde zorunlu olmasına bağladı.

Diyanet, bu kez de okulöncesi eğitimi hedef aldı. Eğitimcilerin, öğrencilerin pedagojik gelişimleri açısından büyük önemde olduğunu belirttiği okulöncesi eğitimin hedefe ulaşma konusunda engel oluşturduğunu düşünen Diyanet, Kuran kurslarına katılımın düşüklüğünü buna bağladı. Başarısızlığın diğer nedenleri, “İhtiyaç Odaklı Temel Öğretim Programı’na bir öğrencinin en fazla üç kez kayıt yaptırabilmesi ve mevsimlik tarım faaliyetleri döneminde öğrenci sayısının düşmesi” olarak sıralandı.

2 bin 832 ihraç

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL KHK’leri ile en fazla ihracın gerçekleştiği kamu kurumlarından olan Diyanet, 2017 yılında ihraç edilen personel sayısını da açıkladı. Buna göre, 2016’da 3 bin 731 personeli görevinden uzaklaştırarak, bin 660 personeli de ihraç ederek bu alanda bir rekora imza atan Diyanet, 2017’de de toplam 2 bin 832 personelin ihraç edildiğini belirtti. İhraçların bin 408’inin imam olduğu, “FETÖ soruşturmaları kapsamında” soruşturma açılan bin 658 kişinin de göreve iade edildiği bildirildi.

Dev kadroya 5.7 milyar lira

Raporda, Diyanet bünyesinde çalışan toplam personel toplam sayısını da yer verildi. Her geçen yıl büyüyen kadrosuyla dev bir orduya dönüşen Bakanlığın personel sayısı 106 bin 973’e ulaştı. 62 bin 923 kişi ile dev kadronun büyük bölümünü imamlar oluşturdu. İmamları, Diyanet İşleri Başkanlığı eski Başkanı Mehmet Görmez’in, “En çok önem verdiğim konu” dediği Kuran kurslarında görevlendirilen Kuran kursu öğreticileri izledi. Kuran kursu öğreticilerinin sayısı 19 bin 299 olarak açıklandı. Müezzin ve kayyımların toplam sayısı ise 11 bin 755’e ulaştı.