AYM, Rektör İbiş’i ‘maketle’ protesto ettiği için uzaklaştırılan Umut Deniz Yorulmaz’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Almanya’da yaşayan Yorulmaz “Her rektör protesto edilebilir, özellikle Erkan İbiş gibiyse” dedi.

Okulu bırakmak zorunda kalmıştı: Maket cezası AYM’den döndü
Umut Deniz, Rektör İbiş’i \maketiyle\ protesto etmişti. (Fotoğraf: BirGün)

Umut Can FIRTINA

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara Üniversitesi’nde (AÜ) 2017’de Rektör Erkan İbiş’i üzerinde “fotoğrafının olduğu bir maketi” fakültede dolaştırarak protesto eden üniversite öğrencisi Umut Deniz Yorulmaz’a verilen uzaklaştırma cezasını haksız buldu. Yüksek Mahkeme, Yorulmaz’ın eğitim hakkının ihlaline ilişkin başvurusunu haklı bularak, kendisine 10 bin TL tazminat ödenmesine oybirliğiyle hükmetti. Verilen cezadan sonra Almanya’daki ailesinin yanına yerleşen Yorulmaz “Rektör protesto edebileceğimiz bir ortam olduğunda döneceğim” dedi.


“O zaman da haklı olduğumuzu biliyorduk” diyen Yorulmaz şunları söyledi: “Üniversiteye 17 Eylül 2017’de girdim. 30 gün sonra bu cezayla karşılaştım. Memlekette o dönem kraldan çok kralcı vardı, Rektör İbiş de bunlardan biriydi. Hepsi kendilerine bir ego alanı yaratmış. KHK ile akademisyenlerin atılmasının başaktörüydü. Rektör tanımına uymuyordu. Bunu kendisine de söyledim. Benim için önemli olan şey daha demokratik bir üniversiteydi, öğrenciyle daha iç içe bir rektör tavrıydı. Rektör İbiş bunu hiçbir zaman karşılamadı. Kararda da yazdığı gibi her rektör protesto edilebilir. Hele ki Erkan İbiş gibiyse.”

Yorulmaz, “Rektör protesto edebilecek demokratik bir ortam olduğunda ben dahil birçok kişinin döneceğine inanıyorum” dedi.

KENDİSİ GEZEMİYORDU

AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji öğrencisi Yorulmaz, 17 Ekim 2017’de Rektör İbiş’e yaklaşarak “Yüzlerce akademisyeni ihraç ettiniz utanmıyor musunuz buraya gelmeye, yüzünüz kızarmıyor mu hâlâ, ne yüzle üniversiteye geliyorsunuz?” dedi. Ertesi gün okula üzerinde Rektör İbiş’in fotoğrafının bulunduğu karton bir maketi fakülte içinde gezdiren Yorulmaz “Gördük ki biz de bir hevesi var okulumuzu gezmek istiyor bu arkadaş, gezemiyor korkudan galiba, dün biz sorduk ‘yüzlerce akademisyen ihraç edildi siz bu okulda nasıl gezebiliyorsunuz’ dedik cevap veremedi dili tutuldu. Biz de onun bu hevesini karşılayabilmek adına maketini yaptık okulda Rektörümüz Sayın Erkan İbiş’i gezdireceğiz, öğrenciler çok fazla görmediği için birazcık gezdirelim okulumuzu” ifadelerini kullandı.

Okul yönetimi tarafından Yorulmaz’a rektörün şeref ve haysiyetini zedeleyen eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle bir ay uzaklaştırma disiplin cezası verdi. Yorulmaz’ın iptali için yargıya götürdüğü ceza idare mahkemesi ve istinaf tarafından reddedildi. Yorulmaz bunun üzerine AYM’ye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren AYM, öğrencinin “ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle okuldan uzaklaştırılarak eğitim özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi.