Kapitalizmin aç gözlülüğü Meksika Körfezi’ni cayır cayır yaktı. Petrol şirketine ait sualtı boru hattında yaşanan olay, volkan patlamasını andırdı. Oluşan görüntüler ‘ateşin gözü’ olarak adlandırıldı.

Okyanusu yaktılar

HABER MERKEZİ

Doğa bir kez daha kapitalizmin eliyle kirletildi. Kapitalizmin aç gözlülüğü dünyayı felakete sürüklerken petrol şirketlerinin doğaya karşı işlediği suçlara bir yenisi daha eklendi. Meksika’da devletin petrol şirketi olan Pemex’e (Petroleos Mexicanos) ait bir sualtı boru hattında yaşanan patlama sonrası okyanus yüzeyinde büyük bir yangın çıktı. Okyanusun orta yerinde birden yükselen alevler endişe yaratırken oluşan görüntü dünya medyası tarafından ‘cehennemin gözü’ ve ‘ateşin gözü’ şeklinde paylaşıldı.

Meksika Körfezi yakınlarındaki Campeche eyaleti açıklarında denizaltı hattındaki vanada patlama ve petrol sızıntısı nedeniyle volkan patlamasını andıran olay meydana geldi. Yangın yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alınırken petrol şirketi yangını söndürmek için nitrojen kullandığını açıkladı. Pemex tarafından yapılan açıklamalarda yangına sebep olan patlamanın kaynağına dair bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca Meksika petrol güvenliği düzenleyicisi ASEA'nın başkanı Angel Carrizales konuya ilişkin açıklamasında boru hattının vanasının kapatıldığını ve herhangi bir petrol sızıntısı yaşanmadığını ifade etti ancak okyanus yüzeyinde yanan şeyin ne olduğuna yönelik net bir açıklama yapılmadı. Bu konuda verilen ilk bigli 'gaz sızıntısı' olsa da kesin neden ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmuyor. Pemex, yangın dolayısıyla petrol üretiminde herhangi bir aksama yaşanmadığını açıklarken olayın sebebini ortaya çıkarmak için soruşturma başlatacaklarını ifade etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

KORKUNÇ KAZALAR DEVAM EDECEK

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi Okyanus Programı Direktörü Miyoko Sakashita, “Meksika Körfezi’nin ürkütücü görüntüleri dünyaya açık deniz sondajının kirli ve tehlikeli olduğunu gösteriyor. Denizdeki sondajları bir kez ve tamamen sonlandırmazsak bu korkunç kazalar Körfez’e zarar vermeye devam edecek” dedi.

KÖRFEZDEKİ İLK FELAKET DEĞİL

Öte yandan meydana gelen son olay Meksika Körfezi'nde yaşanan ilk felaket değil. 2010 yılında dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden İngiliz sermayeli British Petroleum'un (BP) Meksika Körfezi'nde bulunan sondaj kulesi "Deepwater Horizon"ın yanarak batması, tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketlerinden birinin yaşanmasına yol açtı. 2016 yılında ise Hollanda merkezli Shell’in Meksika Körfezi'nde işlettiği bir petrol sahasında petrol sızıntısı gerçekleşti. Yaklaşık 2 bin 100 varil petrol denize sızdı. Uzmanlar felaketin etkilerinin uzun yıllar boyu devam edeceğini belirtmiş, ekosisteme verilen zararın büyük olduğunu vurgulamıştı.