POLİTİKA SERVİSİ Devletin tüm olanaklarını kullanarak girdiği yerel seçimlerde ağır bir darbe alan AKP, rant kaynağı haline getirdiği İstanbul’u kaybetmemek için gayret gösteriyor. Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP’den de destek alan partinin kısa zamanda Yüksek Seçim Kurulu’na ‘olağanüstü başvuru’ yapması bekleniyor. Ancak AKP’nin bugüne kadar ortaya koyduğu iddialar inandırıcılıktan uzak. Yandaşların destek verdiği bu süreç, akıllara […]

Olağanüstü itiraza ‘olağanüstü’ kanıtlar

POLİTİKA SERVİSİ

Devletin tüm olanaklarını kullanarak girdiği yerel seçimlerde ağır bir darbe alan AKP, rant kaynağı haline getirdiği İstanbul’u kaybetmemek için gayret gösteriyor. Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP’den de destek alan partinin kısa zamanda Yüksek Seçim Kurulu’na ‘olağanüstü başvuru’ yapması bekleniyor.

Ancak AKP’nin bugüne kadar ortaya koyduğu iddialar inandırıcılıktan uzak. Yandaşların destek verdiği bu süreç, akıllara zarar iddialara da, ‘his’lere de konu oluyor.

17 BİN DEDİ, 10 BİN ZOR ÇIKTI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçimlerin ardından yaptığı ilk açıklamasında İstanbul’da büyük bir usulsüzlük ile karşı karşıya olduklarını iddia etti. Yavuz, 1 Nisan tarihli açıklamasında sadece 309 sandığa ilişkin “17 bin 410 oy bizim adayımıza, AK Parti’ye yazılması gerekirken başka partilere yazılmıştır” ifadelerini kullandı.

Ancak güncel veriler, Yavuz’un bu iddiasının hiçbir maddi temeli olmadığını gösteriyor. 1 Nisan tarihli il seçim kurulu seçim birleştirme tutanağına göre AKP’nin adayı Binali Yıldırım 4 milyon 145 bin 910 oya sahip. Bu tarihten sonra gerekli maddi hata düzeltmeleri, yaklaşık 320 bin geçersiz oy ve 57 adet ‘şaibe’ iddiasına konu olan sandık sayılmasına rağmen, Yıldırım’a eklenen toplam oy 10 bin 300 civarında kaldı.

BİR SANDIKTA 25 BİN!

Seçim gecesi Binali Yıldırım’ın kazandığını iddia eden AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise 2 Nisan tarihli açıklamasında matematiği yerle bir ederek bir iddia ortaya attı. Şenocak’a göre “Büyükşehir Belediyesi oylarımızda sadece bir sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedilmiş”ti. Ancak YSK sistemi, bir sandıkta en fazla 350 seçmenin kaydedilmesine imkan veriyor.

‘SONDAJ’DA AKP KAN KAYBETTİ

AKP’nin İstanbul’daki tüm oyların yeniden sayılması talebi ise YSK tarafından reddedildi. Buna karşın partinin başvurusuna dayanak olarak ‘usulsüzlük/şaibe’ yapıldığını savunduğu 57 sandıkta yeniden sayım kararı alındı. AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, ilk açıklamasında yeniden sayımı kabul edilen bu sandıkları “sondaj çalışmasıyla” özel olarak bulduklarını ifade ederken AKP daha sonra bu sandıkların sadece örnek olarak verildiğini savundu.

Sonuç olarak yeniden sayımı yapılan bu 57 sandıkta da Ekrem İmamoğlu lehine fazladan 13 oy çıktı.

OYUNU BOZDU: HİSSEDİYORUM

AKP’nin öze sürdüğü rakamların yanı sıra söylem olarak da dikkat çekici iddiaları mevcut. Parti yöneticilerinden yapılan açıklamalar, teşkilatın tüm kademelerinde şaibenin ‘hissedildiğini’ gösteriyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz tarafından yapılan açıklamalardan bazıları şöyle:

Ali İhsan Yavuz (5 Nisan): Bu seçimlerden önce yapılan bir usulsüzlük ve gerçekten organizeli bir iş gibi duruyor

Ali İhsan Yavuz (7 Nisan): İlçe ve büyükşehir arasındaki geçersiz oy farkı 40 bin 734. Bana normal gelmiyor. ‘Sadece buraya baksak bile bir gariplik olduğunu hissediyor insan.

1 Nisan’da 29 bin olan, 2 Nisan’da 24 bine, 3 Nisan’da 21 bine iniyor ve böyle devam ediyor, 19 bin, 18 bin, 17 bin, 15 bin ve bugün 14 binleri görüyorsa ki gördü, demek ki ortada bir yolsuzluk var, bir oy yolsuzluğu var, suistimal var, usulsüzlük var. Bu kesin var da biz bunun bir tarafına organizeli diyoruz. Bu usulsüzlük kesin var. Başka türlü bu olmaz.

SOYİSİMLERDEN ÇÖZDÜ!

Bu süreçte AKP’nin dile getirdiği iddiaların belki de en ilginci ise partinin Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı tarafından ortaya atıldı. Uysal’a göre, “Soyadından AK Parti’ye oy verdiği tespit edilen 3 bin 92 kişinin kaydı silinmiş” CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Uysal’ın bu sözleriyle ilgili sadece, “En komiği buydu” yorumu yaptı.

‘BOŞ ARSA’DAN AKP ÇIKTI

AKP’nin “Boş arsalara seçmen kaydı” iddiasının altından da kendisi çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, boş arsalarda kayıtlı çıkan kişilerden bir kısmının AKP’nin 2014 Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı olan Celal Babayiğit’in akrabaları olduğunu söyledi.

***

YANDAŞLAR ATIŞ SERBEST

Akıllara ziyan bu açıklamalar, yandaş gazeteler ve isimlerin iddiaları yanında masum bile kaldı.

STAR: AKP’LİLERİ OYALADILAR

3 Nisan tarihli Star gazetesi, muhalefetin sandık başındaki oyununu bir gazetecilik başarısına imza atarak şöyle deşifre etti: “Sandık başlarında da ittifak yapan CHP, İP, HDP ve SAADET müşahitlerinin AK Partili görevlilerini oyalayarak bu hileleri yaptığı, bazı yerlerde de AK Parti görevlilerini dışarı çıkartarak oy çalma operasyonu yaptıkları öğrenildi. Bu şekilde yaklaşık 20 bin oyun gasp edildiği öğrenilirken geçersiz sayılan oylarla birlikte yüz binlerce oyun çalındığı kaydediliyor.”

KAPLAN’DAN ‘HESAP HATASI’

Yandaş Sabah gazetesinin önce gelen yazarlarından Hilal Kaplan da 3 Nisan tarihli köşe yazısında, rakamın toplamda 910 bin gibi büyük bir oy kütlesine tekabül ettiğini hesaplamamış olacak ki “Örneğin yaklaşık 2600 sandıktan Binali Yıldırım’a sıfır oy çıktığı görülmüş” iddiasını dile getirdi. Kaplan’ın ortaya attığı bu iddiaya dair hiçbir isim yorum dahi yapmadı.

TIPÇI HACKER

Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk de, 12 Nisan tarihli yazısında Büyükçekmece’ye dair iddiaları mercek altına aldı. “Büyükçekmece Belediyesi’nden Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilen eleman ve şebekenin kullandığı bir bilgisayar programı var” iddiasında bulunan Öztürk, sahte adres oluşturma işlerinin bu programla yapıldığını savundu. Öztürk, şöyle devam etti: “Bu programı kimin yazdığına gelecek olursak. İpucu vereyim. 1994’ten bu yana Büyükçekmece Belediyesi Başkanlığı koltuğunda oturan şahsın uzun yıllar danışmanlığını yapan isim şu anda firari olarak Amerika’nın Teksas eyaletinde yaşayan FETÖ’cü Şerif Ali Tekalan! Tekalan, FETÖ’nün Fatih Üniversitesi’nin rektörlüğünü de yapmıştı hatırlayın.”

Öztürk’ten başka kimse ve hiçbir kurum tarafından dile getirilmeyen bu iddiaya göre söz konusu programı FETÖ firarisi olan Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan hazırlamış. Ancak Öztürk, tıp doktoru olan Şerif Ali Tekalan’ın uzmanlık alanının ‘kulak burun boğaz’ olduğunu kaçırmış.