Fırat’ın doğusunda başlatılması beklenen askeri operasyona muhalefetten tepki yağdı. Türkiye’nin Suriye’de bataklığa itildiğini belirten partiler, bölgede çözümün Şam ve Ankara arasında oluşturulacak diyalog zemininden geçtiğini ifade etti

Olası operasyona muhalefetten tepki: Çözüm savaşta değil Şam’la diyalogda

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda başlatması beklenen askeri operasyonun yankıları sürüyor. Operasyon kapsamında hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Peş peşe açıklamalarda bulunan muhalefet partileri ise Türkiye’nin Suriye’de bataklığa itildiğini belirtti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Suriye’ye barışın gelmesinin en kısa yolunun, Şam ve Ankara arasındaki yol olduğunu söylerken, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Saray’a, “Mehmetçiklerimizi Ortadoğu bataklığına itmeyin” çağrısı yaptı.

Öte yandan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, ‘ABD, Türkiye’nin kucağına saatli bomba bıraktı’ ifadelerini kullanırken, ÖDP’den yapılan açıklamada ise Suriye’de çözümün ABD’nin kirli politikalarında ya da başka dış güçlerin müdahalesinde aranmaması gerektiği aktarıldı. TKP de Suriye’de barış için, iktidarın planlarını boşa çıkarma çağrısında bulundu.

“ABD, Türkiye’ye sınırları belli olmayan bir alan açıyor. Kendisinin ve AB’nin süpürmediği IŞİD’lileri bize bırakıyor” diyen CHP Grup Başkanvekili Özkoç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şu an birçok cephede tehdit altında olduğumuz unutulmamalı. Siyasi istikbal uğruna Mehmetçiklerimiz kesinlikle Ortadoğu bataklığına itilmemelidir” dedi.

“Suriye kendi toprak bütünlüğünü savunuyor” ifadelerini kullanan CHP’li Öztrak ise, “Suriye’nin toprak bütünlüğü için Suriye ordusu savaşsın. Biz de kendilerine destek olalım” şeklinde konuştu. CHP Sözcüsü, Suriye’ye barışın gelmesinin en kısa yolunun Şam ve Ankara arasındaki yol olduğunu söyledi.

AKP ÇIKMAZA GİRDİ

Askeri harekatın, Suriye’ye barış ve huzur getirmeyeceğini belirten HDP Grup Başkanvekili Oluç, “ABD, Türkiye’nin kucağına saatli bomba bırakmıştır. Türkiye açısından çok büyük iç huzursuzluklara yol açacaktır. Yanlış dış politikalar Türkiye’nin iç politikasını doğrudan doğruya etkiliyor” dedi.

AKP-MHP ittifakının yerel seçimlerden sonra çok ciddi sarsıntı yaşadığını ve irtifa kaybettiğini söyleyen Oluç, “İçeride AKP-MHP ittifakı sarsılmakta olan ittifaklarını yeni bir askeri harekat temelinde sağlamlaştırmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

KARAR SURİYE HALKININ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MYK) yapılan açıklamada da Suriye’de çözümün ABD’nin kirli politikalarında ya da başka dış güçlerin müdahalesinde aranmaması gerektiği aktarıldı.

Türkiye açısından ekonomik krizin derinleştiği bu koşullarda girişilecek askeri bir seferberliğin maliyetinin tüm toplum için ağır olacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye, IŞİD’li katiller başta olmak üzere cihatçı çetelerin kontrolünü üstlenecek, ABD ve Avrupa için bir tampon görevini yerine getirecektir. Bu Türkiye’nin geleceği için şimdiden tahmin edilmesi güç riskler ortaya çıkarmaya devam edecektir.

Suriye’de çözüm, ABD’nin şimdi operasyona yeşil ışık yakarak sürdürdüğü kirli oyunlarının dışında aranmalıdır. ABD, bölgede hem Kürtleri hem de Türkiye’yi kendi amaçlarının parçası olarak kullanarak, kimi zaman ittifak kimi zaman çatışma içinde bir denge politikası ile her iki gücü de kontrolünde tutmaya çalışmaktadır. Suriye’de çözüm, Suriye’nin birliği içinde ve tüm Suriyelilerinin ortak kararı olacak demokrasi, özgürlük ve bağımsızlık ekseninde çözülebilecektir.”

Türkiye Komünist Partisi de (TKP) günlük sesli bülteni TKP’nin Sesi’nde operasyona tepki gösterdi. TKP’nin açıklamasında şöyle denildi: “TKP, iktidarın tüm planlarına karşı Suriye halkıyla dostluktan yana olanları, bu planları boşa çıkarmaya çağırıyor.”