AKP’nin kadına yönelik suçlara ilişkin torba yasa teklifi, maddeler tartışılmadan apar topar komisyondan geçirilmek isteniyor. Muhalefet milletvekilleri tepkili: “Oylayıp geçiriverelim diyerek şiddet önlenmez”

Oldubittiyle bu şiddet önlenmez

HABER MERKEZİ

AKP’nin geçen hafta Meclis’e sunduğu kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin yasa teklifi, dün TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) görüşülmeye başlandı. Muhalefet partilerinden milletvekilleri, bu teklifin incelenmesinde KEFEK’in asli değil, tali komisyon olarak belirlenmesine tepki gösterdi.


Komisyon Başkanı Fatma Aksak, KEFEK tali komisyon olduğu için maddelere geçilmeden teklifin sadece geneli üzerinde görüşülmesini oylatmak istedi. Muhalefet milletvekilleri buna itiraz ederek usul tartışması açılmasını talep etti.

TAM DA YILDÖNÜMÜNDE…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl 20 Mart’ta bu yasa teklifindeki düzenlemelerin birçoğunu bünyesinde barındıran ve bugüne kadar uygulanmayan, uygulansın diye mücadele ettiğimiz İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede hukuksuzca çıkılmasının yıldönümünde, bu düzenlemelerin bir torba yasa içerisinde bugün buraya gelmiş olduğunun altını çizmek isterim. Bu teklif kadınlara karşı, kadın oldukları için işlenen suçları düzenlediğinden bu komisyonun ana komisyon olarak kanun teklifini görüşmesi, Adalet Komisyonu’nun tali komisyon olması gerekirdi.”
Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şöyle dedi: “AKP her zamanki gibi kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve iyi hal indirimi gibi çok önemli bir konuda yine torba yasayla karşımızda! Apar topar KEFEK’in ana komisyon değil tali komisyon olarak belirlendiği bir dayatma ile teklifi sundu. Şerh düşüyoruz. Kadın örgütlerinin yok sayıldığı, detaylarıyla yasa teklifini tartışmamızın engellendiği bir yasama süreciyle, ‘teklifin geneli üzerinde konuşalım, oylayıp geçiverelim’ diyerek kadına şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Tüm kadınların gözü TBMM’de!”


TORBANIN DA TORBASI

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de komisyon başkanına tepki göstererek, “Neden böyle yapıyorsunuz? Daha önemli bir işiniz mi var? Meclis’in gücü ve zamanı mı yok bunları ayrı ayrı konuşmaya, değerlendirmeye?” diye sordu. Yüceer, “Siz şu an komisyon toplantısında torbanın da torbasını yapıyorsunuz. Diyorsunuz ki bize, ‘Genelini konuşacağız.’ Topu topu 12 madde var konuşacağımız, ‘Onları da ayrı ayrı konuşmaya gerek yok, toplu halde konuşur geçeriz’ diyorsunuz. Bu tolere edebileceğimiz bir şey değil” ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Biz bunu KEFEK olarak doğru dürüst tartışmak ve eleştirmek zorundayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin yıldönümünde bunu getiriyorsunuz. Bu komisyondan beklenen şudur: Adalet Komisyonu’na dönüp ‘Kardeşim, biz daha istişare etmeliyiz. Bizim için çok önemli bu kanun. Onun için siz de toplantınızı erteleyin, biz de size doğru dürüst tartıştığımız teklifi sunabilelim.’ Biz KEFEK’te uzlaşamadan mı bunu çıkartacağız, bu Türkiye için ayıp değil mi? ‘Şiddete karşıyız’ derken bu maddeleri niye görüşemeyeceğiz? İktidarın yetiştirmesi gereken bir şey olduğu için mi?”

***

Polis evli olduğu hemşire kadını katletti

Yasa teklifi Meclis komisyonlarından oldubittile geçirilmeye çalışılırken, erkek şiddeti ve kadın cinayetleri tüm hızıyla sürüyor. Kilis’te dün H.S. adlı bir polis, evli olduğu hemşire F.S. ile kadının meslektaşı S.Ç.’yi sokak ortasında silahla vurdu. F.S. kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. İstanbul Sancaktepe’de ise bıçakla ailesine saldıran Reşit Yüksel, annesini öldürdü, babası ile kız kardeşlerini yaraladı.

Öte yandan dün ülkenin dört bir yanındaki adliyelerde çok sayıda şiddet ve kadın cinayeti davası görüldü. Ankara’da geçen yıl yaşamına son veren 18 yaşındaki Eda Nur Kaplan’ın ölümünden bir hafta önce genç kadına cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla tutuklu yargılanan 2 sanıktan Yusuf Güzelyurt, 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tahliye edildi. Bursa’da ise evli olduğu 34 yaşındaki Ebru Gürcan’ı geçen yıl çocuğunun önünde katleden Necati Gürcan’ın tutuklu yargılandığı davada, sanık “hasta olduğunu” iddia etti, “Beni ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatırın” dedi.

***

Teklifteki düzenlemeler göstermelik

AKP’nin yasa teklifine Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan da eleştiri geldi. Mor Çatı’dan yapılan açıklamada teklif hazırlanırken alanda uzman kadın örgütlerinden görüş alınmadığına dikkat çekildi. Açıklamada özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

“Yönteminden başlayarak sorunlu bulduğumuz bu yasa teklifinin kadına yönelik şiddetle mücadeleyi ceza kanununa indirgeyerek şiddet ve kadın cinayetlerine tepkili olan kamuoyunu yatıştırmak için göstermelik bir çözüm sunduğunu düşünüyoruz. Teklifte ısrarlı takip suçu için öngörülen 6 aydan 2 yıla ve nitelikli halde 1 yıldan 3 yıla olarak belirlenen hapis cezaları caydırıcı nitelikte değil. Takdiri indirim nedenlerinin sınırlandırılması önerisi ise hâkimlerin kadın düşmanı ve patriyarkal yaklaşıma dayalı uygulamalarına dair bir çözüm getirmiyor. Toplumun itirazlarını hiçe sayarak bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı alan devlet, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi Ceza Kanunu’nda yapılacak değişikliklere sıkıştırmaya çalışıyor.
Kadına yönelik erkek şiddetinin kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Ancak devletin politikalarının ve söylemlerinin bu olguyu reddettiği aşikâr.”