Suriye’de halk enkaz altında. Çağrılar üzerine ABD ancak beş gün sonra ambargoyu esneterek 180 günlük yardım muafiyeti duyurdu. Suriyeli vekil Reisian, “Depremden kurtulanlar hastanedeki eksiklikler nedeniyle ölüyor” dedi.

Öldüren bekleyiş
Evleri yıkılan depremzedeler, camilerde kalıyor. (Fotoğraf: AA)

Yaren ÇOLAK

Suriye’de binlerce ölüme yol açan depremde tablo ağırlaşırken gitmeyen yardımlar nedeniyle halk çaresiz. Özellikle cihatçıların ve ÖSO'nun kontrolündeki bölgelerde durum içler acısı. Bu bölgelerde arama kurtarma çalışmalarını Suriyeliler kendi imkânlarıyla sürdürüyor. Ölü sayısı 4 bine dayanırken yapılmayan yardımlar nedeniyle tablo an be an ağırlaşıyor. Enkazdan yaralı kurtulan binlerce kişi de sağlık hizmetine ulaşamıyor.

ABD yönetimi uluslararası kamuoyunun tepkisi üzerine ancak felaketin 5’inci gününde ülkeye yardım gitmesine izin vererek 180 günlük yaptırım muafiyeti sağlanacağını duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, deprem yardımıyla ilgili tüm işlemlere izin veren genel lisans yayımladı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, ABD yaptırımlarının kendilerine yönelik yardımları engellediğini vurgulamıştı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) günler sonra insani yardım taşıyan 14 kamyonunun dün Türkiye'den Suriye'ye geçtiği açıklandı. IOM sözcüsü Paul Dillon, konvoylarda elektrikli ısıtıcı, çadır ve battaniye gibi yardım malzemelerinin olduğunu açıkladı ve bunların İdlib'e götürüldüğünü belirtti.

LAZKİYE KAPISI AÇILSIN

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Hatay'dan Lazkiye'ye geçişi sağlayan sınır kapısının yeniden açılabileceğini ifade etti. Bu konuda Şam ile görüşüldüğünü kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ilk kez, depremden etkilenen bir bölgeye gitti. Esad ve eşinin binlerce kişinin ölümüne neden olan yıkıcı depremde yaralananları Halep Üniversitesi Hastanesi'nde ziyaret ettiği görüntüler paylaşıldı.

TIBBİ İMKÂN YOK

Ölü sayısının oldukça fazla olduğunun altını çizen Suriye Parlamentosu’nun Ermeni Milletvekili Jirayr Reisian, acılarının yanı sıra endişelerinin büyük olduğunu belirtti. Yaralı sayısının çok fazla olduğunu ve sürekli arttığını kaydeden Reisian, “Hastanelerde tedaviler sürüyor. Ancak yakıt, su, elektrik ve tıbbi malzeme eksikliklerimiz var. Sağ kurtulanlar da bu eksiklikler nedeniyle ölüyor. Trajedinin boyutu her geçen gün artırıyor. Bunun nedeni de ‘insan hakları’ üzerine bolca çalışma yürüten ülkelerin bize uyguladığı ambargo” dedi.

Halkın kamu binalarına sığındığını söyleyen Reisian, yardımlaşmanın önemine dikkat çekti. Reisian, “Mısır, Ermenistan, Hindistan, Irak, Venezüella, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Rusya gibi farklı ülkelerden kurtarma uzmanları grupları ve insan dostu birçok ülke bize yardım etmeye geldiler, geliyorlar” ifadelerini kullandı. Reisian, özellikle ÖSO’cuların ve cihatçı grupların kol gezdiği ülkenin kuzeyinde ise durumun daha vahim olduğunu yardımların diğer kentlerden gönderildiğini aktardı.