Öldürene değil habere ceza!

EMEK SERVİSİ

İstanbul Havalimanı inşaatındaki kötü çalışma koşulları ve işçi ölümlerine ilişkin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan habere açılan davada mahkeme, gazetenin 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Bununla da yetinmeyen mahkeme, kararın tirajı en yüksek üç gazetede ilan edilmesine hükmetti. Karara tepki yağdı.


Gazetede 12 Şubat 2018’de muhabir Mehmet Kızmaz’ın imzasıyla yayımlanan ‘3. Havalimanı mezarlık gibi’ başlıklı haber nedeniyle, İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve havalimanının 25 yıl boyunca işletmesini alan İGA firması tarafından dava açılmıştı. Davanın üçüncü duruşması önceki gün görüldü.


Duruşmada konuşan Kızmaz, “Bunca işçi ölümü ve kötü çalışma koşulları varken, davanın İGA’ya değil de haberime açılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, Cumhuriyet’in İGA şirketine 15 bin TL manevi tazminat ödemesine ve söz konusu kararın Türkiye genelinde dağıtımı yapılan en yüksek tirajlı 3 gazeteye ilan vermesine karar verdi.

PATRONLAR CEZALANDIRILSIN!

Karara sendikalardan sert tepki geldi. İnşaat-İş, “Bir işçi mezarlığına dönüşen havalimanı şantiyesiyle ilgili gerçekleri ortaya koyan bu habere ceza verildi! İGA korunup kollandı! Patronlardan yana verilen bu karar daha pervasız ve kuralsız bir sömürü rejiminin siyasal ve hukuksal olarak onaylandığının ilanıdır!” açıklaması yaptı. DİSK Dev Yapı-İş’ten yapılan açıklamada, “Patronlar korunup kollanırken, cezasızlık zırhıyla donatılmışken, hatta yargılama bile yapılmazken ‘İş cinayeti yaşanıyor’ diyenlerin cezalandırılması kabul edilemez. Tarafsızlık var ise yaşanan ölümlere dair kaç dava açılmış, açıklansın” dendi.

İYİ-SEN’in açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “Mahkemenin verdiği karar hukuka ve vicdana sığmamaktadır. İGA’nın üstlenici olduğu İstanbul Havalimanı inşaatında bugüne kadar en az 55 inşaat işçisi iş cinayetlerine kurban gitti. Geçen yıl eylül ayında havalimanında çalışan binlerce işçi kölelik koşullarına isyan ederek iş bıraktı. İGA CEO’su Kadir Samsunlu basına ‘İşçiler haklıydı’ itirafında bulundu. Tüm bu gerçeklere rağmen bugün sanık sandalyesinde inşaat patronları değil, gazeteciler oturtulup cezalandırılıyor. İGA suçlarını örtmek için yargı sopasını kullanıyor. Gazeteciler değil, iş cinayetlerinin failleri cezalandırılsın!"

cukurda-defineci-avi-540867-1.