Adalar’da atların öldürülmesinin yankıları sürerken CHP’li Yavuzyılmaz, resmi verilere göre 2012’den beri 702 atın öldürüldüğünü söyledi. Yavuzyılmaz, kaçak at ölümlerinin gizlendiğini ve ölen atların yerine, taramaya sokulmayan hastalıklı kaçak atların adaya getirildiğini vurguladı

Öldürülen at sayısı 702

DİLARA ŞİMŞEK dilarasimsek@birgun.net

İstanbul Adalar’da atların öldürülmesinin yankıları sürerken CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Temmuz ayında komisyon olarak Büyükada’da fayton çeken atların yaşam koşullarını yerinde inceleyen Yavuzyılmaz, “Bu atların acımasızca, vicdansızca çalıştırıldıklarına şahit olduk. Atların ve seyislerin kaldıkları barınakların durumu içler acısı, hastalık ve mikrop yuvası” dedi.

At sayısı bin 200 olduğu halde kayıt altına alınan ve 2019’da sadece 777 atta ruam taraması yapıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, kayıt dışı kaçak atların çoğunun ruamlı olduğunu kaydetti.

Kaçak at ölümlerinin gizlendiğini dile getiren Yavuzyılmaz, şu ifadelerde bulundu:

“Resmi verilere göre 2012 yılından itibaren adada ruamdan ölen, öldürülen kayıtlı at sayısı 702 olup, resmi olmayan rakamlara göre ise her yıl adada çeşitli nedenlerle ölen at sayısı 700. Adaya at girişi yasağına rağmen kaçak at girişleri yoğun olarak sürdüğü için adadaki toplam at sayısı değişiyor. Buradan anlaşılmaktadır ki Büyükada’da ölen atların yerine, karantinadan geçmeyen, taramaya sokulmayan yeni hastalıklı kaçak ruamlı atlar adaya getirilmektedir. Bu hastalıklı atlar kendi kendilerine teknelere binip kaçak olarak adaya gelmedi. At hırsızları, kaçakçılar tarafından satılmak ve öldüresiye çalıştırılmak, onların üzerinden yüksek kârlar elde etmek için getirildi.

Adalardaki ruam hastalığı sorunu, bir yandan büyük bir hayvan hakları ihlali sorunu, bir yandan yetkili kurumların gözlerinin önünde yapılan bir katliam ve aynı zamanda yıllardır tedbirleri sorumsuzca alınmayan bir güvenlik ve asayiş sorunudur.”

Hayvan hakları savunucuları İmamoğlu’yla görüştü

Atların ölümünü protesto etmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde çadır kurarak eylem yapan hayvan hakları savunucuları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştü.

Hayvan hakları savunucusu Zülal Kalkandelen, gelenek olarak görülen faytonlarla ilgili “Adanın simgesi olmuş. Ama biz de diyoruz ki bazı simgeler, bazı gelenekler zaman içinde değiştirilmeli. Çünkü toplumlar ancak böyle uygarlaşabilir. Siz göreve geldiğinizde herkes için daha yaşanabilir bir kent vaat ettiniz. Biz hayvanlar için de iyi olacağını düşündük. Çünkü siz hayvan hakları taahhütnamesini de imzaladınız” diye konuştu.

Taşımacılıkla ilgili sürecin yüzde 90 oranında planlandığını söyleyen İmamoğlu, “Tümüyle elektrikli araçlarla bu süreci çözeceğimizin altyapısını oluşturduk. Arkadaşlarım, yaklaşık 2 - 2 buçuk aydır araç modelleriyle ilgileniyor. Yük taşınmayacak. Eşya taşımayacak. Eğim çıkmayacak... Bu şekilde simgesel rota içinde olacak. Yüzlerce faytoncuyla da görüşüyoruz. Onları oradan çekip aldığımızda biz onlara ne vereceğiz? Maddi, manevi biz onları yok sayamıyoruz, sayamayız da. Böyle bir süreci büyük oranda tamamladık” ifadelerinde bulundu.

‘Açlık eylemi başlatıp atları adaya bırakacağız’

itlaf-edilen-at-sayisi-702-665029-1.
Büyükada’da faytonların toplanma alanı boşaltıldı.

Büyükada’nın arka tarafında çok sayıda fayton atının kaçak ahırlarda, kötü şartlarda tutulduğu ortaya çıktı. Derme çatma naylonla kapatılan kaçak ahırların önümüzdeki günlerde belediye ekiplerince yıkılacağı belirtildi.

Dün Büyükada’daki faytonların toplanma alanı boşaltıldı. Faytoncular atlarını ahırlara götürürken, toplanma alanında beş fayton bırakıldı.
Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, faytonlar kaldırıldığı takdide de açlık eylemi başlatacaklarını şöyle ifade etti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili ve yetkilileri gelir bir, iki gün içinde bu meseleyi çözeriz. Hayır ‘Biz bu meseleye yaklaşmıyoruz zorla biz bu işi kaldıracağız’ diyorlarsa ben ve tüm faytoncu esnafı arkadaşlar eşlerimiz ve çocuklarımızla beraber bu iş sonlanana kadar bu saatin önünde açlık eylemi başlatacağız. Tüm atları da adaya serbest şekilde bırakacağız.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.