Brüksel’deki havalimanında ‘taşkınlık’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden Jozef Chovanec isimli Slovakyalı için adalet çağrısı yapıldı.

Öldürülen genç için adalet aranıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Slovakya vatandaşı Jozef Chovanec’in Belçika’daki Charleroi Havalimanı’nda gözaltına alınıp tutulduğu hücrede hayatını kaybetmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen ölümüne neden olan polislerin yargılanmadığı ortaya çıktı.

Slovakya Komünist Partisi, “Zalimlik ve şiddet kapitalizmin karakteridir” tepkisi gösterdi.

NEFES ALAMADI

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 28 Şubat 2018’de polise mukavemet ettiği ve uçakta saldırgan davranışlar sergilediği suçlamasıyla havaalanında gözaltına alınan Jozef Chovanec (38)’in polis şiddetine maruz kaldığı yeni görüntüler yayınlandı. Chovanec’in eşi tarafından medyaya servis edilen görüntülerde, genç adamın tutulduğu hücrede sinir krizi geçirerek kafasını duvarlara çarptığı, içeri giren polislerin Chovanec’in nefes almasını engelleyecek biçimde dizleriyle göğsüne bastırdığı, bir battaniye ile yüzünü ve burnunu kapattığı görüldü. Otopsi raporlarına göre, Chovanec’in nefes alamadığı için olay yerinde hayatını kaybettiği belirlenirken o esnada polislerin birbirleriyle gülüp şakalaştığı, bir polisin de Hitler taklidi yaparak Nazi selamı verdiği görüntülerde yer aldı.

oldurulen-genc-icin-adalet-araniyor-784378-1.
Jozef Chovanec

Slovakya Komünist Partisi, görüntülerin ortaya çıkması üzerine açıklama yaparak “Gücün haklılık anlamına geldiği düzende şiddet, acımasızlık, zalimlik gibi davranışlar, çevresine üstünlük kurmak isteyen devlet ve bireylerin olağan alışkanlıkları hâline gelmiştir” tepkisi verdi. Açıklamada, “Üzerinden 2,5 yıl geçmiş olmasına rağmen ölümün sorumlusu olan Belçika yetkilileri, yürüttükleri soruşturmaya dair ne Slovakya’ya ne de maktulün yakınlarına bir bilgi verwmiştir. Olayın, polisin baskı aracı olduğu sistemde sayısız örneği var” denilerek genç adamın ölümünde sorumluluğu olan polislerin yargılanması talep edildi.