Muharrem E. isimli erkek tarafından öldürülen Ayşegül Aktürk, meslek örgütleri tarafından çalıştığı hastanenin önünde anıldı

Öldürülen sağlık çalışanı Ayşegül Aktürk, çalıştığı hastanenin önünde anıldı

Komşusu tarafından öldürülen Ayşegül Aktürk, sağlık meslek örgütleri tarafından çalıştığı hastanenin önünde anıldı.

İstanbul Tabip Odası (İTO), yöneticisi Dr. Süheyla Ağkoç, işlenen cinayete “Bu çarkın, bu sistemin her gün bir kadını aramızdan almasına izin vermeyeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin, duysun” sözleriyle tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, İstanbul Maltepe’de 5 Haziran günü kendisini bir süredir rahatsız eden komşusu Muharrem E., tarafından sokakta önü kesilip öldürülen sağlık çalışanı Ayşegül Aktürk için İTO, Sosyal ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık İş) tarafından çalıştığı Süreyya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi önünde anma gerçekleştirildi.

Sağlık örgütleri üyeleri anma sırasında “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın kadına yönelik şiddet son bulsun” pankartı açtı. Yine “Kadınları öldüren yasalar, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz”, “Yaşam hakkı engellenemez”, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” dövizleri taşındığı anmada “Hayır diyorsak hayır demektir bu”, “Yasayı uygula kadını yaşat”, “Ayşegüller ölmesin” sloganları atıldı. Hasta ve hasta yakınları da sağlıkçılara alkışlarıyla destek verdi.

'BU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Anmada ilk olarak İTO Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Dr. Süheyla Ağkoç sözü aldı. Kadınlar olarak acı ile boğuşma yerine mücadele etmeyi tercih edeceklerini dile getiren Ağkoç, “Bu çarkın, bu sistemin her gün bir kadını aramızdan almasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Ağkoç, “Bu münferit bir magazin haberi değildir. Bu bir kadının yaşamdan koparılmasıdır. Bu davanın takipçisi olacağız. Kadınlar canlarından vazgeçmeyecek. Kadınlar yaşam hakkından vazgeçmeyecekler, bunu herkes böyle bilsin, duysun” ifadelerini kullandı.

Onun ardından söz alan SES Şişli Şubesi Eş Başkanı Fadime Kavak da, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu hatırlatarak neden uygulanmadığını sordu. Yasaların uygulanması halinde kadına yönelik şiddetin azalacağını söyleyen Kavak, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun bütün kadınlar için hayati önemde olduğunu vurguladı. Kavak, kadınların öldürülmesinde erkekler kadar kolluk kuvvetlerinin de suçlu olduğunu söyleyerek, sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

'KADINLAR HAYIR DEDİKLERİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR'

Hazırlanan ortak basın metnini ise SES Anadolu Şube Yöneticisi Diren Doğan okudu. Ayşegül Aktürk’ün bir süredir kendisini ısrarla takip eden, zorlayan, “hayır” demesine rağmen peşini bırakmayan bir erkek tarafından öldürüldüğünü söyleyen Doğan, kadına yönelik erkek şiddetinin kadının bedenine ve hayatı üzerinde kontrol hakkını kendinde gören ‘erkek egemen sistemin’ sonucu olduğunu vurguladı.

Doğan, “Kadınlar 'hayır" dedikleri erkekler tarafından ilişki kurmaya zorlanıyor, ayrılmak ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından şiddete uğruyor veya öldürülüyor. Şiddete uğrayan kadınlar için gerekli tedbirleri alması gerekenler görevlerini yerine getirmiyor. Hatta kadınları tehlikeye atarak şiddet gördükleri kişilere sığınma evlerinin adreslerini veriliyor. Şiddet uygulayan erkekler ya da kadınları öldüren erkekler hala haksız tahrik indirimi alıyor. İnfaz yasasıyla tehdit atındaki kadınlara haber dahi verilmeden serbest bırakılıyor. İçişleri Bakanlığı'nın ‘salgın döneminde kadına yönelik şiddet azaldı' açıklaması gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu.

'ADLİ MAKAMLAR KADINLARI ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI KORUYAMIYOR'

Salgın nedeniyle kolluk kuvvetlerinin kadınların şiddet başvurularını almadığını söyleyen Doğan,şöyle konuştu:

“6284 sayılı kanunu uygun şekilde uygulamayı askıya alan adli makamlar gerekli tedbirleri almıyor, kadınları erkek şiddetine karşı koruyamıyor. Daha önce de karşılaştığımız gibi Ayşegül Aktürk'ün bir erkek tarafından katledilmesi medyada eril bir dille haber yapıldı. Ana akım medyada; 'Platonik aşık dehşet saçtı' başlığıyla sunuldu. Katilin ‘aşık', sevgisine karşılık alamayan biri olarak resmedilmesi erkek şiddetine bir gerekçe bulunmaya çalışıldığı, katilin masumlaştırıldığı ve neredeyse hoş görüldüğü bir tablo çiziyor. Kadın cinayetleri bağlamından koparılıp magazin malzemesi haline getiriliyor.”

'BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEK İSTEMİYORUZ'

“Biz kadınlar; bir kişi daha eksilmek istemiyoruz” diyen Doğan, sözlerini “Kadınların özgürce yaşayacakları, özgürce tercih yapacakları, erkekler tarafından taciz ve tehdit edilmeyeceği, şiddete uğramayacağı ve öldürülmeyeceği bir dünya istiyoruz. Kadınların istemedikleri ilişkilere zorlanmadığı, ayrılmak ya da boşanmak istediklerinde öldürülmediği bir dünya istiyoruz. Kadınlar şiddete uğradığında yetkili makamların İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu doğru bir şekilde uygulamalarını istiyoruz. Yaşamak istiyoruz” diyerek noktaladı.

Yapılan açıklamanın ardından Altürk’ün çalıştığı B Blok’a yürüyüş yapıldı. Bina önündeki Altürk’ün fotoğrafının olduğu alana karanfiller bırakılmasıyla anma sona erdi.

NE OLMUŞTU?

Maltepe Başıbüyük Mahallesi'nde sabah saatlerinde 22 yaşındaki Muharrem E. isimli erkek devlet hastanesinde idari bölümde çalışan komşusu Ayşegül Aktürk'ü (36) öldürdü. Sabah işe gitmek için evden çıkan Aktürk'ün önünü kesen Muharrem E. bıçakla Aktürk'e saldırmaya başladı.

Ağır yaralanan kadın İhbar üzerine Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Aktürk burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatın kaybetti. Katil ise kendini yaraladığı için Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyata alındı. Polisin soruşturması devam ediyor.