ABD halkı George Floyd, Breonna Taylor ve Rayshard Brooks’un ırkçı polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine yönelik öfke eylemleriyle bir yıl geçirirken yeni yılı da Casey Goodson ve Tamir Rice’a yapılan ırkçı cinayetlere yönelik protestolarla karşıladı.

Öldürülen siyah yurttaşlar için adalet

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Siyah yurttaşlara yönelik polis şiddetine karşı öfkeli bir yıl geçiren ABD halkı 2021’e ırkçı saldırılara yönelik protestolar eşliğinde girdi. Ülkede bir ay önce Ohio eyaletinde 23 yaşındaki Casey Goodson isimli siyah vatandaşı evinin önünde vurarak öldüren şerif yardımcısı Jason Meade’in “İnsan avlıyorum, bu harika bir iş” dediği ses kaydının ortaya çıkması tepkilere neden oldu.

Ohio yerel medyasında çıkan kayıtlarda, aynı zamanda Baptist Kilise papazı olan Meade’in verdiği bir vaazda, “Şerife çalışıyorum, insan avlıyorum. Bu harika bir iş. 14 yıl bu işi yaptım ve daha bir kez bile suratıma sağlam bir darbe almadım. Uzun zaman önce ilk yumruğu atmanın neden doğru bir şey olduğunu öğrendim. Bunu ‘polis gaddarlığı’ gibi görmeyin” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı. Ohio’da dün yapılan ırkçılık karşıtı eylemde Meade protesto edilirken eylemde, siyah yurttaşı öldürdüğü için yargılanması gereken Maede’in yalnızca ücretli izne çıkarılması öfke nedeni oldu.

Ülkede, 12 yaşındaki Tamir Rice isimli bir siyahı daha öldüren polislerin ceza almadan soruşturmanın kapatılmasına yönelik tepkiler de sürüyor. Rice’ın ailesinin avukatı Subodh Chandra, yaptığı açıklamada, “Rice, Kasım 2014’te, her ikisi de beyaz olan Loehmann ve Garmback, bir acil durum çağrısına yanıt vererek bir devriye arabasıyla geldiklerinde palet tabancasıyla bir parkta oynuyordu. Loehmann, çocuğun elindeki oyuncak silaha uzandığı görüldükten birkaç saniye sonra Rice’ı iki kez vururken görüldü. Yerel savcılar tarafından yürütülen ceza soruşturması, iki polis aleyhine suçlama getirilmeden kapatıldı. Rice ailesi yine adil bir süreçten dolayı aldatıldı” açıklaması yaptı. ABD’de bu iki ismin yanı sıra George Floyd, Breonna Taylor ve Rayshard Brooks isimli siyah yurttaşların ölümleri de tepki nedeni olmuştu.