Ölen her 5 çocuk işçiden 3’ü tarımda çalışıyordu

Yunus Emre Ceren

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre Türkiye’de iş cinayetlerinde hayatını kaybeden her 5 çocuk işçiden 3’ü tarım işçisi. Bu duruma dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Meclis’e araştırma önergesi verdi.

İSİG Meclisi’nin raporuna göre 2019 yılında en az 67 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Bu çocukların yüzde 60’ının tarım işkolunda çalıştığını belirten Özer, tarım işçiliğinin çocuklar için en kötü çalışma biçimleri arasında yer aldığını vurguladı. Gezici mevsimlik tarım işçiliğinin ise özellikle çocuk işçiler için pek çok risk taşıdığını ifade eden Özer, “Barınma ve beslenme koşullarının yetersiz ve sağlıksız olduğu, bulaşıcı hastalık riskinin yüksekliği ve 60 saate varan haftalık çalışma saatlerinin ağırlığı çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Bu çocukların ölümlerinin kader olmaktan çıkarılması yönünde konuyla ilgili gerekli araştırmaların yapılması, gerekli istatistiklerin tutularak güncel verilerle sağlıklı politikaların belirlenmesi ve uygulanması gereklidir” dedi.

VERİLER 2012’DEN KALMA

Bunun için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını talep eden Özer, çocuk işçi ölümlerine ilişkin veri tutmayan Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) da eleştirdi. TÜİK’in çocuk işçilerle ilgili verileri en son 2012’de Hanehalkı İşgücü Anketi’ne ekleyerek açıkladığına dikkat çeken Özer, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk işçiliğiyle mücadele için 2017-2023 yıllarını kapsayacak ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’ hazırlamasına, 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı’ ilan etmesine rağmen hâlâ 2012 verilerini kullanıyor” ifadelerini kullandı.