Uzun tartışmaların ardından Aşağı Silezya Fahri Vatandaşı unvanı, il meclis üyeleri tarafından Olga Tokarczuk'a verildi. Nobel ödülü sahibi, "bu ödül toplumumuzda acılı ayrışmasına işaret ediyor" diyerek ödülü reddetti.

Olga Tokarczuk, 'Aşağı Silezya Fahri Vatandaşı' unvanını reddetti

Doğuş Sarpkaya / Wrocław

Olga Tokarczuk, 24 Eylül Perşembe günü Aşağı Silezya meclis üyeleri tarafından kendisine verilen Aşağı Silezya Fahri Vatandaşı unvanını kabul etmedi. Tokarczuk Facebook profilinden yaptığı açıklamada ödülün toplumu kamplara bölmesinin yarattığı rahatsızlığı dile getirerek, ödülü neden kabul edemeyeceğini açıkladı:

“Aşağı Silezya Bölge Meclisine, Bayanlar ve Baylar, Aşağı Silezya fahri vatandaşı adaylığımı destekleyen herkese teşekkür ediyorum ve bu ayrıcalıktan onur duyuyorum. Ancak ne yazık ki bu unvanı kabul edemem. Bu ayrım, topluluk duygusunun neşeli bir kutlaması olmaktan ziyade, toplumumuzun acılı ayrışmaya ve bu durumun bilinçli olarak yaratılmasını örneklendirmekte ve böylece bu seçime eşlik eden duyguları körükleyerek Aşağı Silezya sakinlerini daha da düşmanlaştırmaktadır. Bu yüzden bu saygınlığı kabul etmeyi reddetmek zorunda kaldığım için üzgünüm olduğumu vurgulamak isterim, çünkü bu tür eylemlerin nesnesi ve bu oyunun bir unsuru olmak istemiyorum.”

TARTIŞMALI BİR ADAY

Aşağı Silezya fahri vatandaşlığı unvanı seçimleri bu sene ciddi bir tartışma yaratmıştı. Aynı unvan Świdnica'nın emekli piskoposuna da verildi. Ignacy Decowi ve Olga Tokarczuk’un adaylığı, Yurttaş Koalisyonu meclis üyeleri ve hiyerarşi Hukuk ve Adalet meclis üyeleri tarafından önerildi. Unvanların verilmesine şiddetli bir siyasi tartışma eşlik etti.

Aşağı Silezya Fahri Vatandaşı unvanının Piskopos Ignacy Decowi yirmi bir oyla verildi. Kimse aleyhte oy kullanmadı veya çekimser kalmadı, ancak muhalefet meclis üyelerinin büyük çoğunluğu- genellikle Sivil Koalisyondan- oylamaya katılmadı. Daha önce, KO'dan Wrocław milletvekili Krzysztof Mieszkowski de dahil olmak üzere muhalefet politikacıları piskoposun adaylığının geri çekilmesi için başvuruda bulunmuştu. Meclis üyelerine gönderilen açık mektupta, azınlık haklarını ve sıradan insan ahlakını savunmak adına bu unvanın Piskopos Ignacy Decowi’ye verilmemesi savunulmuştu.

TOKARCZUK’A DA KARŞI ÇIKILDI

Aşağı Silezya Fahri Vatandaşlığı unvanının Olga Tokarczuk'a verilmesi için ise otuz iki meclis üyesi oy kullandı. Bu adaylığı tüm partiler destekledi, ancak Hukuk ve Adalet partisinin dört üyesi oylamaya katılmadı. Bunlar arasında tartışmada konuşan Tytus Czartoryski "Nobel Ödülü artık prestijli bir ödül değil" diyerek, Olga Tokarczuk’un toplumun ahlaki düzenini bozduğunu ve ulusu rahatsız ettiğini iddia etti. Sivil Koalisyon’un meclis üyesi Marcin Zawiła ise “böyle bir kişiyi yüz yıl bekledik” diyerek meclis üyelerinin büyük çoğunluğunu Olga Tokarczuk’a oy vermeye ikna etti.

Aşağı Silezya Onursal Vatandaşı unvanı yıllardır veriliyor. Şimdiye kadar, ödül Kardinal Henryk Gulbinowicz, Władysław Bartoszewski, Smolensk yakınlarındaki uçak kazasının kurbanları, Władysław Frasyniuk, Kornel Morawiecki ve Jan Miodek tarafından alındı. Olga Tokarczuk'un reddiyle ödül alan kişinin unvanı kabul etmemesi durumu ilk kez yaşandı.

Kaynak: Gazeta Wrocławska