Sığınmacılar takımında ve Suriye adına olimpiyata katılan takımda bulunan iki kardeşin kucaklaşması olimpiyat ruhunu ortaya koydu. Öte yandan dünkü oyunlarda Türkiyeli sporcular başarısız oldu.

Olimpiyat ruhu

SPOR SERVİSİ

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda farklı takımlar adına yarışacak sporcu kardeşler Muhammed ile Alaa Masu'nun, oyunların açılış töreninde birbirine sarılması sporseverlere olimpiyat ruhunu bir kez daha yaşattı.

Olimpiyatlarda Suriye adına yarışacak triatlet Muhammed Masu ile Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı'nda yer alan yüzücü Alaa Masu'nun açılış töreninde çekilen kucaklaşma fotoğrafı sosyal medyada büyük ilgi gördü. Halep kentinde büyüyen 2000 doğumlu Alaa Masu, iç savaş nedeniyle 2015 yılından ülkesinden ayrıldı ve uzun bir yolculuğun ardından Almanya'ya yerleşti. Yüzme antrenörü bir babanın oğlu olan Alaa, Almanya'da yeniden yüzmeye başladı ve olimpiyatlara katılma hakkını elde etti.

Çalışmalarını sürdürdüğü stat antrenman yaptığı sırada bombalanan ve hazırlıklarını Hollanda ve Almanya'da sürdüren 28 yaşındaki triatlet Muhammed Masu ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin sitesinde yer alan açıklamasında, "Ailemi, arkadaşlarımı, evimi, her şeyimi kaybettim, hayata sıfırdan başladım. Hollanda'da mülteci kampına ulaştığım ikinci gün yine koşuyordum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda dün Türkiyeli sporcular başarısız oldu. 100 metre kurbağalamada yüzen milli sporcular Emre Sakçı ile Berkay Öğretir seçmeleri geçemedi.

Tekvandocu Rukiye Yıldırım ise bronz madalya maçında İsrailli rakibi Abishag Semberg'e yenildi.

Tokyo Su Sporları Merkezi'nde düzenlenen yüzmede ilk gün eleme yarışlarında havuza giren Berkay Öğretir, 6. seride yüzdü. Milli sporcu, 59.82'lik derecesiyle serisinde 6, genel sıralamada 18. oldu.

Yedinci ve son seride yüzen Emre ise 59.87'lik derecesiyle serisinde 7, genel sıralamada 19. basamakta yer buldu.

İki sporcu da 1 dakikanın altında yüzmesine rağmen en iyi 16 dereceden birini yapamayarak yarı finale kalamadı.

Berkay Öğretir, 27 Temmuz’da erkekler 200m kurbağalama elemelerinde mücadelesine devam edecek.

Tekvandoda ise çeyrek finale kadar yükselen Rukiye bu turda elendi. Ardından Makuhari Messe Spor Salonu'nda gerçekleşen müsabakalarda kadınlar 49 kiloda mücadele eden Rukiye, bronz madalya müsabakasında Semberg'le karşı karşıya geldi.

İlk raundu 13-2 geride kapatan Rukiye, ikinci rauntta daha iyi bir oyun ortaya koydu ve son raunt öncesi puan farkını 7'ye (9-16) düşürdü. Son rauntta başarılı tekmeler atan Rukiye, öne geçmesine rağmen bitime 20 saniye kala rakibine üst üste puanlar verdi 27-22 yenik ayrıldı. Böylece bronz madalyayı İsrailli sporcu kazandı.

ALTIN MADALYA CARAPAZ’IN

Tokyo Olimpiyatları erkekler yol bisikleti yarışında Ekvadorlu Richard Carapaz altın madalyanın sahibi oldu. Tour de France şampiyonu Tadej Pogacar’ın üçüncü geldiği yarışta gümüş madalyanın sahibi Belçikalı Wout Van Aert oldu.

2019 Giro d’Italia şampiyonu Richard Carapaz, kariyerindeki en önemli başarılara bir yenisini Tokyo’da ekledi. Ekvadorlu yarışçı son iki tırmanışta yaptığı ataklar ve son kilometrelerdeki istikrarlı sürüşüyle tek başına bitiş çizgisinden geçen ilk isim oldu. 28 yaşındaki sporcu en yakın rakibine bir dakika yedi saniye fark attı. Bitime 25 kilometre kala ilk atağını yapan Carapaz’ı son 5.8 kilometreye kadar takip eden ABD’li Brandon McNulty ise madalya kazanamadı.

Fuji Pistinde nefesleri kesen yarışta gümüş ve bronz madalyaların sahibi sprintle belli oldu. Sıcak ve nemli koşullarda geçen yarışta 2020 ve 2021 Tour de France şampiyonu Tadej Pogacar’ı çok küçük bir farkla geride bırakmayı başaran Wout Van Aert ikinci olurken, Slovenyalı şampiyon bronz madalya ile yetindi.

JAPONYA-ÇEKYA MAÇI COVİD-19 NEDENİYLE OYNANAMADI

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Covid-19 nedeniyle ilk iptal gerçekleşti. Oyunlarda kadınlar plaj voleybolunda Japonya ile Çekya arasında oynanacak maç Covid-19 engeline takıldı. Organizasyondan yapılan açıklamada karşılaşmanın Barbora Hermannova-Marketa Slukova çiftinden oluşan Çekya takımındaki Covid-19 vakası nedeniyle iptal edildiği bildirildi. Müsabakayı hükmen kazandığı ilan edilen Japonya tur atladı.

AKREDİTE AKİŞİLERDEN COVİD-19’A YAKALANANLARIN SAYISI 123’E ÇIKTI

Oyunlarda akredite olmuş kişilerden Covid-19 yakalananların sayısı 123’e yükseldi. Organizasyon Komitesi, Tokyo 2020 kapsamında ülkeye gelen 17 kişide daha Covid-19 tespit edildiğini açıkladı. Virüse yakalanan 17 kişi arasında Japonya dışından gelen bir sporcu ile Tokyo’daki olimpiyat semtinde kalan bir kişi de yer aldı. Diğer 15 kişinin ise 14’ünün turnuva kapsamında hizmet veren sözleşmeli çalışanlar olduğu kaydedildi. Virüse yakalananlar karantina periyoduna alındı. Böylelikle Tokyo Olimpiyatları’na akredite olmuş kişilerden virüse yakalananların sayısı 123’e çıktı.