206 ülkeden 11 binden fazla sporcunun yarıştığı Tokyo Olimpiyatları’nda yer alan “mülteci takımı”ndaki İranlı kadın tekvandocu Alizadeh yarışmanın favorisi İngiliz sporcuyu yendi. Bronz madalya için bugün Hatice Kübra İlgün karşılaşacak.

Olimpiyatlara mülteci damgası: Mülteci takımındaki İranlı kadın, tekvandocu favori İngiliz’i yendi

Spor Servisi

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda mülteci takımında yer alan İranlı kadın tekvandocu Kimia Alizadeh yarışmanın favorisi olan İngiltere’nin ‘efsane’ olarak adlandırdığı sporcu Jade Jones’u yendi. Yaklaşık 6 dakika süren müsabaka sonucu Jones’u yenen Alizadeh, çeyrek finalde de Çinli sporcu Lijum Zhou’yu 9-8 mağlup ederek yarı finalde çıktı. Yarı finalde Rus sporcu Tatiana Minina ile yarışan Alizadeh, müsabakayı 10-3 skorla kaybederken bronz madalya için çıkacağı maç, Olimpiyat tarihinde önemli bir anı temsil edecek. Alizadeh, bronz madalya için bugün saat 15.00’te Türkiye Ulusal Olimpiyat Takımı’ndan Hatice Kübra İlgün karşılaşacak.

206 ülkenden 11 binden fazla sporcunun yarıştığı Tokyo Olimpiyatları’nda mülteci sporcular da ayrı bir takım olarak yarışıyor. Tokyo Ulusal Stadı’nda gerçekleşen cuma günkü açılış seranomisinde de mülteci takımı kendi bayrak ve flamasıyla yer almıştı.

BAYRAKLARI CAN YELEĞİ

Takım, 9 ülke kökenli 29 sporcudan oluşuyor. Suriye, Afganistan, Kamerun, Kongo, Eritre, Irak, Güney Sudan, Sudan ve Venezuelalı sporculardan oluşun takımın büyük kısmı Suriyelilerden oluşuyor. Sporcular, yüzme, atletizm, badminton, boks, kano, bisiklet, judo, karate, atıcılık, tekvando, halter ve güreş gibi 12 spor dalında yarışıyorlar.

Takımın bayrağı can yeleğini andırıyor. Mülteci takımının, açık turuncu zemin üzerinde siyah bir bantın yer aldığı bayrağının tasarımında mültecilerin daha güvenli bir yaşama kaçmak için kullandıkları can yeleklerin esinlenildi. Bayrağı tasarlayan Yara Said isimli Suriyeli mülteci Amsterdam’da yaşıyor. Said tasarladığı bayrak hakkında, “Eğer bir mülteci olarak can yeleği giydiyseniz, bu bayrağı görmek sizin için çok anlamlı olacaktır. Bu çok güçlü bir hatıra" olarak tanımlıyor.

İran'ın olimpiyatlarda madalya kazanan tek kadın sporcusu olan ve bugün Almanya’da yaşayan tekvandocu Kimia Alizadeh de seçilen takım içerisinde yer alıyor. Sporcular arasında dikkat çeken bir diğer sporcu ise Türkiye’den Yunanistan'a geçerken botun motorunun bozulduğu yaklaşık 3 saat boyunca kız kardeşi Sara ve 2 mülteci ile yaşamlarını kurtarmak için mültecilerle dolu botu yüzerek ittiren Yusra Mardini.

olimpiyatlara-multeci-damgasi-multeci-takimindaki-iranli-kadin-tekvandocu-favori-ingiliz-i-yendi-902394-1.

DİRENÇ VE UMUT AŞILAYACAKLAR

Mülteciler 2016 Rio De Jenerio’da gerçekleşen oyunlarda takım için kendi bayraklarını tasarlasalar da Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat bayrağı altında yarışmalarını kararlaştırmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, olimpiyatlar başlamadan online etkinlikte mülteci sporcuların Olimpiyat topluluğunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: "Siz, Mülteci Olimpiyat Takımı ve dünyanın her yerinden Ulusal Olimpiyat Komitelerinden sporcular 23 Temmuz'da Tokyo'da bir araya geldiğinde, dünyaya güçlü bir dayanışma, direnç ve umut mesajı gönderecek."

TOKYO'DA YARIŞAN SPORCULAR

Olimpiyatlara katılma hayali Suriye savaşı ile zora giren Yusra Mardini 2016’da olduğu gibi takımını kendisi gibi Suriyeli olan Alaa Maso ile birlikte yüzme branşında temsil edecek. Atletizmde Kongolu Dorian Keletela, Güney Sudanlı Rose Nathike Likonyen, James Nyang Chiengjiek, Anjelina Nadai Lohalith, Paulo Amotun Lokoro, Sudanlı Jamal Abdelmaji Eisa Mohammed Eritre’den Tachlowini Gabriyesos takımı için ter dökecek. Suriyeli mültecilerden Aram Mahmoud Badmintonda, Wessam Salamana, Venezuellalı Eldric Sella Rodriguez ile birlikte boksta mültecileri temsil edecek. Kanoda İranlı, Saeid Fazloula, bisiklette Afghanistanlı mülteci Masomah Ali Zada, Suriyeli mülteci Ahmad Badreddin Wais. Judoda Suriyeli Sanda Aldass, Ahmad Alikaj, Muna Dahouk, İranlı Javad Mahjoub, Kongolu Popole Misenga ve Afgansitanlı Nigara Shaheen yarışacak. Karate branşında Suriyeli ve İranlı mülteciler Wael Shueb ve Hamoon Derafshipour, atıcılıkta Ertire’den Luna Solomon, tekvandoda İranlı sporcular Dina Pouryounes Langeroudi, Kimia Alizadeh, Afghanistanlı sporcu Abdullah Sediqi mültecileri temsil edecek. Halterde Kamerunlu Cyrille Fagat Tchatchet II ve güreşte Iraklı Aker Al Obaidi takım için yarışacak.

İLK RİO’DA YARIŞMIŞLARDI

Mülteci Olimpiyat Takımı oyuncuları, ilk olarak yer aldıkları 2016 Rio Olimpiyatları'nda 10 sporcuyla temsil edilmişlerdi. Rio’da Suriye, Kongo, Etiyopya ve Güney Sudanlı mültecilerden oluşan ekip atletizm, yüzme ve judoda mücadele etmiş, madalya alamasa da performanslarıyla dikkat çekmişti.

Dünyanın en büyük spor organizasyonu Olimpiyat Oyunları, Covid-19 salgını nedeniyle verilen bir yıllık ertelemenin ardından 23 Temmuz Cuma günü protestolar eşliğinde başlamıştı.