Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fındık üreticilerine müjde olarak açıkladığı 14.5 liralık alım fiyatı Ordu ve Giresun’da ‘gecikmiş bir karar’ olarak karşılandı

Olmayan fındığa ücret açıkladı

BirGün Ankara

Fındık Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri. Dünyadaki liderliğinin yanı sıra 400 bin ailenin temel geçim kaynağı durumunda. Bu yıl rekoltenin de düşük olması ile birlikte gözler hükümetin açıklayacağı fiyatlara çevrildi. Eylül başı beklenen fiyat açıklaması bir türlü yapılmadı. Üreticinin yüzde 80’i bu süre zarfında fındığı kilosu 10-12 lira arasında bir fiyatla büyük tüccara vermek zorunda kaldı. Üretici bırakın fındığı depolamayı harman alanında sattığı fındığa Cumhurbaşkanı tarafından iki ay sonra fiyat açıklanması üreticilerde hayal kırklığına yol açtı.

Erdoğan’dan gecikmiş müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP il başkanları ile dün gerçekleştirdiği toplantıda fındık için alım fiyatı açıkladı. Erdoğan, “TMO ile 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun fındığının kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız” diyerek duyurusunu yapmış oldu..

Tepkiler gecikmedi

Erdoğan’ın fındık fiyatına dair yaptığı açıklamalara tepkiler de gecikmedi. Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde üreticilerin gösterdiği tepkinin bir benzeri de TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan geldi. Bayraktar, “Fındıkta fiyat 12 liraydı, daha önce bize söylendiğinde piyasaya girilseydi fiyatlar bu kadar düşmezdi. Zaten rekolte geçen yılın çok altında kaldı. Üretimde 160 bin tonluk azalma var. Piyasa iyi işlemediği için, TMO alıma girmeden fındıkta fiyat istikrarı sağlanmazdı. Nitekim öyle de oldu. Geç kalınmış olsa da TMO’nun fındık alımına girmesi piyasaya girmesi olumludur” dedi.

Tüm Köy Sen Ankara’da

Fındıkta yaşayan sorunları aktarmak ve çözüm önerileri sunmak için Tüm Köy Sen yöneticileri de Ankara’da görüşmelerde bulundu. Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Merkezi ve Ordu Şubesi’nin birlikte hazırladığı raporu mecliste bulunan partilerin tarım komisyonlarına ileten yöneticiler ayrıca Emek Partisi, ÖDP ve Ziraat Mühendisleri Genel Merkezi’ni de ziyaret ettiler.

Sendikanın Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, görüşmelerle ilgili verdiği bilgide, görüşülen parti temsilcileri de sorunu bildiklerini ama Meclis’in yeni biçimi ve işleyişi çözüm üretmede sıkıntılı olduğunu dile getirdi.


İktidarın yaptıgı göz boyamak

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt:

‘’Fındık temmuz ağustos aylarında hasat edilip pazara çıkar. Zaten fındıkla ödeme vadesiyle borçlanan küçük çiftçi, hasat sırasında yaptığı masrafları ve çocuklarının okul masraflarını da karşılayabilmek için fındığını aynı aylarda veya en geç eylül ayında elinden çıkarmak zorunda kalır.

Zaten %90’ı ihraç edilen ve yıllar ortalaması 3$ olarak gerçekleşen fındık taban fiyatları her nedense bu yıl bu güne kadar tüm itirazlara rağmen açıklanmadı ve 2$ seviyesinde yani 11-12 tl seviyesinde işlem gördü. Bugün açıklanan fiyatlar ise görece olarak olumlu olsa da fotoğrafın tamamına bakılınca maalesef çok anlamlı olmadığı gibi beklentileri de karşılamamıştır. Köylüden fındığını 11-12 tl den alıp TMO ya 1-2 ay gibi kısa süre sonra 14-14-,5 tl den satacak olan tüccar-manav için durum elbette sevindiricidir..!’’